Vogels eten.De  mens eet wel van oudsher kip, maar geen ekster, mus of kraai.
Dat komt, heb ik me ooit laten vertellen, omdat  een kip niet hoog en ver kan vliegen (dus makkelijk te pakken was in een tijdperk vóór er geweren waren) én NU omdat de gedomesticeerde kip de meest voorkomende vogelsoort ter wereld is.

(Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste gegeten eieren zijn van kip, gans, eend en kwartel)

Vreemd dat we er niet aan moeten denken om een roodborstje op te eten ( weinig vlees, dus snack) maar wel zonder enige schroom een kip of andere hoenderen zoals een fazant, kalkoen of patrijs en ook eenden en ganzen, nuttigen.

Een houtduif is (in Nederland) een vrij bejaagbaar soort vogel, hetzelfde geldt voor de stadsduif. In steden met duivenoverlast, worden duiven gevangen en worden  gezonde exemplaren geslacht  en naar de een poelier gebracht. Ik heb nog nooit duif op een menukaart gezien (eet zelden in restaurant) maar in restaurants in Parijs schijnt duif besteld te kunnen worden

Onlangs las ik een stuk over reigers (door mij gehaat omdat ze vissen uit onze vijver halen en opeten) Het schijnt dat reigers, vooral jonge reigers, in het Middeleeuwse Engeland een delicatesse waren bij  welgestelde Engelsen. Het verhaal gaat dat Koning Hendrik VIII (1491- 1547) een feestmaal voor zijn gasten liet klaarmaken van 440 reigers (aantal gasten is niet bekend)

Voor zo’n 170 soorten trekvogels die vanuit Europa vertrekken naar Afrika om daar te overwinteren is het eiland Malta een tussenstop. Daar vangen en/of doden stropers (er zijn vogelbeschermende wetgevingen in Europa) zo’n 200.000 vogels per jaar.


De traditie van het vangen van vogels werd daar in het verleden uit noodzaak geboren. Aangezien Malta weinig natuurlijke voedingsbronnen te bieden had, moest er worden gejaagd om in leven te kunnen blijven. Groot wild  was er niet op het eiland ,maar in de rotsen langs de kust leefden wél vogels; geweren waren er in die tijd nog niet, dus werkte men met lokvogels.
Toen ik op Malta was, zag ik bij een soort volkstuintje allerlei kleine kooitjes met gekleurde vogeltjes. Verdekt opgesteld zaten mannen met touwtjes in hun hand. We zijn niet blijven wachten tot het net neerviel!

Veel vogels zijn beschermd en mag je niet zomaar doodmaken en opeten.
Ook spreeuwen zijn beschermde vogels, toch schijnen ze op het menu in een restaurant in Cothen (U) te staan (spreeuwen mogen gedood worden als ze de landbouw schade berokkenen en dat doen ze in de Betuwestreek. De spreeuwenlijkjes weggooien is zonde, vandaar dat ze dan  tijdelijk  als streekgerecht op het menu mogen staan)

Er bestaat een “ Keuken van het Ongewenst Dier” dat is een organisatie die producten verkoopt van ongewenste diersoorten. Zij willen een statement maken van de absurditeit in de wijze van vleesproductie en maatschappelijk niet-aanvaarde dieren. Van dieren die ongewenst zijn en worden neergeschoten, maakt de Keuken van het Ongewenste dier een gerecht. No waste!
Schipholganzen worden geschoten voor hun gevaar bij de vliegtuigen; er werd niets met de  gedode ganzen gedaan; nu worden er door de KvhOD  ganzenkroketten van gemaakt.

Een gedachte over “Vogels eten.

  1. Goede morgen Baars, Ik wil er wat van zeggen, maar merk dan dat mijn gedachten twee kanten, tegengestelde kanten, opgaan: kip vind ik lekker, maar al die kleintjes zijn verre van mijn voorkeur, sterker nog blijf eraf ! Eigenlijk is er maar een antwoord op al onze vragen met dubbele antwoorden: Ga uit van Liefde en je antwoord is duidelijk ! De verandering die moet plaats vinden kan lange tijd vergen, maar het gaat om de wil tot veranderen, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s