Solidair met de Oekraïners

In de nacht van 23 op 24 februari 2022 vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. 
Volgens de Verenigde Naties zijn sindsdien al 100.000 Oekraïners voor het geweld gevlucht.
Overal in Europa worden hulpacties georganiseerd, ook in Nederland.


Zo vertrekken er bijvoorbeeld 5 Maart al 2 vrachtwagens vanaf Bussum met hulpgoederen naar Hongarije. Stichting Kinderen in Nood (Bussum) meldt: Een Hongaarse gemeente heeft ons toegezegd om honderd leegstaande huizen voor vluchtelingen ter beschikking te stellen en deze huizen willen wij vullen met huisraad en goederen.

Via een appje kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen en spullen naar de Groene Ruijter (Werkplek voor groene wereldverbeteraars) in Bussum wilde brengen. Er zat een lijst bij wat men nodig had: Beddengoed, maar ook shampoo, zeep en dergelijke; keukengerei, w.c.- papier, maar ook winterschoenen en kleding; graag in dozen verpakt met in het Engels erop geschreven wat er in zit. Dinsdags van 9 tot 15 uur kon je de spullen brengen.

Ik was er om 11 uur, er stond een rij en er werd nét verteld dat ze volzaten, er kon letterlijk geen doos meer bij (sommige mensen probeerde het wel “1 doosje maar?”)
Maar je zag zelf al dat de deur van de opslag amper dicht kon.


Het was gigantisch druk, auto’s met open kleppen, mensen sjouwend met dozen én toch ook vuilniszakken. Gelukkig kregen we een ander adres waar de spullen heen konden, óók in Bussum.
Toen ik bij de Groene Ruijter was, stonden  er ca. 15 mensen met dozen in hun armen, niemand kwam uit Bussum, dus er moest uitgelegd worden wáár we dan NU heen moesten met ons spullen. Aangekomen bij de ruimte van Kinderen in Nood waren mensen aan de zijkanten van de ruimte dozen aan het opstapelen, geen vrijwilligers bleek later, maar mensen net als ik, die hielpen met ordenen.

Ik vermoed dat er meer dan 2 vrachtwagens (als ze dat kunnen regelen) naar Hongarije moeten gaan rijden.
Ik las dat het vervoer per kilometer 1,50 euro kost. Dus als u een bijdrage voor de transportkosten wil geven dan  kan  dat op rekening NL49 RABO 0383774241 of NL73 INGB 0006217861 t.n.v. Kinderen in Nood.

Ook kreeg in een whats appje uit het buitenland met een wereldwijde  open brief tegen deze oorlog en het verzoek deze te tekenen:

“Wij staan schouder aan schouder met de Oekraïense en Russische burgers die tegen deze oorlog zijn.

Poetins invasie is niet alleen een aanval op Oekraïne. Het is een aanval op de vrijheid. Een aanval op de democratie. Een aanval op de waarheid.

We roepen u op om eensgezind te reageren en Poetins regime in Moskou en zijn bondgenoten, cheerleaders en supporters verantwoordelijk te stellen door verreikende sancties op te leggen en alles te doen wat u kunt om de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Wees moedig ondanks de angst. Wees eensgezind ondanks de verdeeldheid.
En kies voor vrede ondanks de agressie.”

Als u deze ook wil tekenen ga dan naar https://secure.avaaz.org/campaign/nl/stop_the_war_loc/
2.157
.529  mensen van over de hele wereld  gingen u, toen ik tekende,  al voor.

2 gedachten over “Solidair met de Oekraïners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s