Maart: lammetjesmaand

Al n het kerstverhaal kwamen schapen (en herders) voor, maar 7500 vóór Chr. hielden mensen al schapen; herders trokken met ze rond.

Daarmee zijn het dé eerste of één van de eerste  gedomesticeerde dieren. (Pas in de middeleeuwen gingen met weiden afzetten om de schapen op één plek te houden)

Hét schapenland bij uitstek is Australië, daar lopen ca. 150 miljoen schapen rond (en wonen 25,7 miljoen mensen) Maar vlak ons eigen Texel ook niet uit, daar lopen bijna net zoveel schapen als inwoners rond (ca.14.000) Elk voorjaar worden daar duizenden lammetjes geboren.

Er zijn wereldwijd ongeveer 900 schapenrassen bekend.

In Nederland  maken we vooral het onderscheid tussen heide- en weideschapen.
De heideschapen worden gebruikt om de heidevelden (natuurgebieden) kort te houden.
Weideschapen eten gras  en geven vlees en wol. Weideschapen worden ook voor de melk (kaas) gehouden.

De bekendste schapenkazen zijn feta, een Griekse schapenkaas (soms aangevuld met geitenkaas)), die behoort tot een familie van witte kazen en Roquefort, een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon.  Die naam is sinds 1925 beschermd: alleen kaas uit Roquefort mag zo genoemd worden.

Elk jaar produceren Nederlandse schapen 1,5 miljoen kilo wol. Een veelzijdig en hernieuwbaar materiaal. Hoge transportkosten en stilgevallen vraag uit China hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse wol als afvalproduct wordt gezien. De wolverwerkingsindustrie is weggetrokken uit Nederland. Hollands Wol Collectief wil alle Hollandse wol lokaal gaan bewerken en verkopen  “Wol is een veelzijdige materiaal  en verdient het om een mooie plek te hebben in de Nederlandse economie, als duurzame, sociale en waardevolle industrie” vinden de initiatiefnemers Janne de Hoop en Mirthe Snoek.

Schapenwol kan, behalve voor het breien van kledingstukken, ook gebruikt worden voor isolatie, het heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen. (Schapenwol isolatie  schijnt zeer geschikt te zijn voor het isoleren van historische gebouwen)

Lammeren: Een ooi kan 1 tot 3 (enkele keer 4) lammeren krijgen; een dracht duurt 150 dagen. Een ooi heeft maar 2 tepels ( bij 3 lammeren moet de boer dus ingrijpen en één lammetje bij een schapenmoeder met 1 lam zetten of zelf met de fles grootbrengen)
Een zogende ooi kan 10 liter water per dag drinken.
Een geboorte van een lam moet  in Nederland gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Bij  50 schapen (of geiten) of méér moet dat binnen 7 dagen gebeuren, heb je maar één schaap (óf elk getal onder de 49) dan moet dat binnen 6 maanden doorgegeven worden. (voor het doorgeven van die  melding(en) heb je gegevens over de locatie (UBN), de ID-code van het dier (landcode en levensnummer) én de datum nodig)

Lammeren: Een ooi kan 1 tot 3 (enkele keer 4) lammeren krijgen; een dracht duurt 150 dagen. Een ooi heeft maar 2 tepels ( bij 3 lammeren moet de boer dus ingrijpen)
Een zogende ooi kan 10 liter water per dag drinken.
Een geboorte van een lam moet  in Nederland gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Bij  50 schapen (of geiten) of méér moet dat binnen 7 dagen gebeuren, heb je maar één schaap (óf  elk getal onder de 49) dan moet dat binnen 6 maanden doorgegeven worden. (voor het doorgeven van die  melding(en) heb je gegevens over de locatie (UBN), de ID-code van het dier (landcode en levensnummer) én de datum nodig)


Een lam kan, als het weer het toelaat, al na twee tot drie dagen van de kraamstal naar buiten met moederschaap in de wei.*)
Er worden bij vele schapenboeren Lammetjesdagen georganiseerd.
Dat zijn dagen waarop het publiek welkom is om de lammetjes  te bekijken.
Zie op https://reis-liefde.nl/lammetjesdagen-boerderijen-nederland/ voor Lammetjesdagen in uw regio.

Ook is het vaak mogelijk het Schaapscheren bij te wonen. Dat valt meestal in de periode mei/juni ( dan hoeft het schaap met zijn kaal geschoren schapenhuid niet direct in felle zomerzon)

Een schaap kan 15 tot 20 jaar oud worden. Als een schaap oud wordt verliest  hij wel steeds meer tanden en kiezen, waardoor hij  vaak niet goed meer eten kan.

Twee van de 900 schapenrassen.


Er is ook, sinds 1981,  een Dag van Het Schaap. Dit jaar op zaterdag 11 juni van 9.00 tot 16.30 in Ermelo Zie https://www.dagvanhetschaap.nl/editie/editie_2022

 *)Wanneer je lamsvlees koopt, moet dat van lammetjes zijn, die minder dan één jaar oud zijn.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s