In de jaren dertig van de vorige eeuw betrok de N.V. Zaanlandsche Cacaofabriek v/h T. Olij & Comp een gebouwencomplex aan de Westkadijk te Nijkerk. Het complex dat ze betrokken stamde uit 1907.
Er werd van alles in de fabriek gemaakt: kerstkransjes, chocoladeletters, boterhamkorrels, flikken en pindarotsjes onder andere. Naast de chocoladefabriek zat een zoetfabriek.
Aan de achterkant van de fabriek lag de Arkervaart, daar werden vroeger de grondstoffen over het water aangevoerd.
Toen de chocoladefabriek stopte met fabriceren heeft het gebouw een lange tijd leeg gestaan, het stond al op de nominatie om gesloopt te worden, maar gelukkig begon men in 1994 met de restauratie.
Ik las: Om het gebouw werkbaar te maken, moest er eerst een jaar gestookt worden, want het complex had tien jaar leeg gestaan. Er moest grondig worden schoongemaakt: de pindarotsjes zaten nog herkenbaar in dikke lagen smurrie op de vloer.

Ik kwam dit “vernieuwde” gebouw lange tijd geleden op het spoor toen er zich bijzondere woon- en lifestyle shops in bevonden. Allemaal onder één dak : samen De Havenaer Home & Lifestyle.
Ik herinner me een winkel van Villeroy & Boch met prachtig serviesgoed en een showroom, meer een lange gang, met allerlei soorten lampen en design brievenbussen. Ook was er een sfeervol binnenplein ( het Engelseplein*) waar je wat kon drinken
Al was de koopwaar vrij duur, je kon er ook alleen kijken, de sfeer opsnuiven en genieten. Ik sprak toen een winkelier die vertelde dat de dropfabriek, een pand naast de Havenaer misschien ook zo’n soort sfeervol winkelpand zou worden.
Onlangs waren we in de buurt van Nijkerk, dus wilde ik graag een kijkje nemen hoe het er NU was.
Anders!
We zagen een grote Lidl aan de overkant van wat voorheen de Havenaer was.


Boven de ingang staat een andere naam, er is geen entree om in het pand te komen. Een deur door dan sta je meteen in een winkel: De parketmeester.
We lopen er binnen en vragen de dame (die de eigenaresse blijkt te zijn) wat er met het gebouw gebeurd is.
Een triest verhaal; beginnend met de financiële crisis en het langzaam kapotgaan van winkels. De één na de ander vertrok. Villeroy & Boch heeft het nog even geprobeerd met een kleinere ruimte in het pand, maar is uiteindelijk ook vertrokken. Alleen zij hebben het, eerst met moeite, uiteindelijk kunnen redden. Het gaat hen nu (heel) erg goed, het werk valt niet aan te slepen. Behalve parket worden er ook kasten op maat gemaakt, een linnenkast, een inloopkast, maar ook een kast voor om de wasmachine. De dame vertelt heel blij dat ook haar kinderen in de zaak willen, dus dat de opvolging geregeld is.
Een hele vriendelijke, blije dame.
Zij vertelt dat het hele terrein verkocht is aan de Lidl, die nu hun huurbaas is en dat de dropfabriek nog steeds dropjes maakt.
We bedanken haar voor de info en gaan eens om het pand heen lopen.
Ook de achterkant ziet er “anders” uit dan toen het gebouw nog de Havenaer was.
De Arkervaart ligt er nog wel als vanouds mét grote boten erin
Niet moeilijk voor te stellen dat vroeger hier de ingrediënten voor de chocoladefabriek werden uitgeladen.
Vlakbij de Arkervaart ligt de watertoren uit 1898.



We lopen tussen de twee panden door en kijken even bij de dropfabriek: Onze drop is herkenbaar door haar unieke harlekijntjes vorm, heeft altijd de vertrouwde zachte bite en is zo lekker van smaak dat de zak leeg is voordat je het weet. Bij ons in Nijkerk maken we drop “om je vingers bij af te likken, zo lekker zijn ze”
In 2018 is de naam van de dropfabriek verandert in BV Harlekijntjes. Daarvoor was, in 2016 Festivaldi BV, zoals de dropfabriek toen heette voor 100% onderdeel geworden van Katjes International.



De eigenaar van de panden, Lidl blijkt, zo lees ik later thuis, in 2014 een omgevingsvergunning gekregen voor het bouwen van een supermarkt aan de Ampèrestraat 5 te Nijkerk.
Mega veel parkeerruimte voor deze discountsupermarktketen Lidl én de bedrijven ( en kantoren) die er nu in deze mooie, opgeknapte voormalige chocoladefabriek zitten.
Jammer dat de Home & Lifestylewinkels ter ziele zijn gegaan en je niet “zomaar” meer dit van binnen mooie gebouw in kan.
*) Dat was een fabriekshal die meer te redden was en gesloopt is om ruimte te maken voor een nieuwe ruimte; het Engelseplein.