Zonnige,  vroege struiken

Een van de eerste heesters die bloeien (in februari al) is de kornoelje ( Cornus Mas)
Op mijn fietsritjes kom ik, op een stuk gemeentegrond vaak langs deze struik. Qua grootte is de struik bijna een boom, geen dikke stam, maar tere en delicate takjes.
De gele toefjes bloemetjes verdwijnen pas als de blaadjes aan de takjes komen.
Een enkel takje in een fles geeft al een zonnig lentegevoel in huis ( ja, ik heb een takje geplukt, foei)

Kornoelje  is een leenwoord vanuit het Frans: cornouille. In Engeland wordt de struik Cornelian cherry, “lange kersenboom” genoemd. De plant heet ook wel koraalhout
De vruchten lijken met (veel) fantasie op kersen, het zijn steenvruchten en schijnen eetbaar te zijn. In 1562 werd de struik voor het eerst aangetroffen en beschreven.
Ik las dat vroeger tollen van kornoeljehout werden gemaakt én dat eerder de Grieken hun speren van kornoeljehout sneden.

Kort na, soms tijdens, de bloei van de kornoelje, zie je ook een andere gele struik bloeien: de forsythia.
De mijne bloeit nu nog niet, maar ik heb er (alweer!) een paar takjes afgehaald om binnen in een fles te zetten en daarvan komen nu de eerste knopjes uit.

Ik las nu dat de forsythia familie is van de olijfachtige en haar naam te danken heeft aan de Schotse botanicus William Forsyth (1737-1804).Hij was mede oprichter van de Royal Horticultural Society en koninklijke hoofdtuinman. (RHS  is een non-profitorganisatie die in 1804 is opgericht om tuinieren en tuinbouw in Europa te promoten)

De struik wordt ook wel Chineesklokje genoemd, vanwege haar oorspronkelijke herkomst uit China.
De forsythia is een drachtplant, dat wil zeggen dat de bloemetjes stuifmeel en nectar bevatten en dus aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Omdat de forsythia bloeit als één van de weinige vroege struiken met stuifmeel en nectar zijn de dan aanwezige vlinders en bijen extra blij met deze gele bloemetjes.
Ook bij deze vroege plant komen de bladeren pas als de bloemen zijn uitgebloeid;  een zogenaamde naaktbloeier !

Leuke feiten over beide struiken, maar het allermooiste is van de bloei genieten!

Een gedachte over “Zonnige,  vroege struiken

  1. Hoi Baars, Ik las je blog met aandacht, omdat naast de door jou genoemde Kornoelje en Forsythia heb ik in de voortuin ook een naaktbloeier en wel de Magnolia, een opvallende gebeurtenis elk jaar: eerst bloemen grote rode knoppen en daarna een overvloedige blad groei. En hij heeft een tweede bloei in de herfst, niet zo uitbundig, maar toch, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s