Organoïden

Het KWF meldde me (als donateur krijg ik af en toe informatie) dat ze nu stamcellen, die ze uit het tumorweefsel van een patiënt halen in een 3D cultuur met een mix van groeifactoren kunnen zetten en na 3 weken organoïden kunnen “oogsten”. Deze organoïden kunnen worden opgeslagen in biobanken voor later gebruik.

In Utrecht is een HUB (Hubrecht Organoid Technology) opgezet, daar krijgen onderzoekers toegang om de organoïden voor hun onderzoek te gebruiken.
Er worden nu vele onderzoeken met organoïden gedaan; een flinke stap voorwaarts bij het onderzoek naar kanker, nu kan men die cellen blootstellen aan medicijnen buiten het lichaam, en zó zien of deze werken!

KWF feiten:
*Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker.
*KWF is één van de grootste financiers van kankeronderzoek in Nederland.
*1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker.
*Donateurs financieren samen ruim 600 onderzoeken naar kanker.
*1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker.
* In het project Oncode Institute werken meer dan 900 onderzoekers van over de hele wereld samen.*)

Wil je, na het lezen van dit blog ook geld overmaken naar het KWF dan kun je jaarlijks geld  naar ze overmaken maar ook eenmalig 3 euro aan KWF doneren door in een sms-bericht ‘KWF’, ‘ONDERZOEK’, ‘STEUN’, of ‘GIFT’ naar 4333 te sturen. *) Oncode Institute is een onafhankelijk instituut dat zich inzet om fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt.

Een gedachte over “Organoïden

  1. Goede morgen Baars,
    Jij en ik hebben beide kanker gehad en beiden hebben we het overleefd. Alle onderzoek wordt steeds beter en geïntensifieerd en daar hebben de huidige patiënten, niet allemaal, alleen maar baat bij. Door het corona gedoe vergeten we wel is dat er veel meer moeilijke en sommigen ongeneesbare ziekten zijn. Laten we onze rug rechten en ons daarop richten Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s