Plantaardige vliegtuigbrandstof

De burgerluchtvaart is op dit moment verantwoordelijk voor 2 tot 3 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2.

Knappe koppen in de hele wereld zijn mogelijkheden aan het onderzoeken om die CO2 uitstoot te verminderen.

Onderzoekers aan de universiteit van  Georgia (USA) ontdekten dat de olie van een mosterdplant, de éénjarige Ethiopische variant (Brassica carinata) in plaats van kerosine, vliegtuigmotoren kan voeden en de uitstoot van de luchtvaartindustrie met 68% kan terugbrengen

Brassica carinata

Goed nieuws voor het terugdringen van de CO2 uitstoot (de fossiele brandstoffen raakt ook op, dus er MOET iets anders (uit)gevonden worden)

In het artikel stond dat de nieuwe brandstof goedkoper dan kerosine gaat worden.
Dát zou kunnen maar voor als nog zijn er nog geen gigantische velden van die Ethiopische mosterdplant, zijn er nog geen mogelijkheden onderzocht of mosterdplanten op zo’n grote schaal te verbouwen én te verwerken zijn én zijn er nog geen bedrijven die het plantje om kunnen zetten naar brandstof. Dus áls het mogelijk is, kan men NU nog niet weten hoe duur dit zal gaan worden en is de prijs ervan (nog) speculatie, maar een duurzaam alternatief klinkt wel hoopvol.

Ik las dit “nieuwtje” verleden jaar (okt 2021) in een blad (uitgeknipt en bewaard).
Toen ik het nu ging bewerken voor een blog las ik op internet dat het idee niet nieuw is en dat er in 2012 al  zelfs een keer werd gevlogen op 100% biobrandstof gemaakt van dit Ethiopische mosterdplantje!

Er zijn dus kennelijk nogal wat beren op de weg als er negen jaar later nog géén methodes zijn ontwikkeld om het plantje om te zetten in vliegtuigbrandstof en de Brassica carinata nog niet op grote schaal wordt geteeld. OF…… wordt dat wél gedaan maar is het nog niet algemeen bekend?


Een gedachte over “Plantaardige vliegtuigbrandstof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s