Single

Het ontstaan van (Sint) Valentijnsdag beschreef ik al (zie blog 13.2.2021) : 14 februari  is onofficieel uitgeroepen tot DE dag voor geliefden.

Ik interpreteer “geliefden” echter héél breed dus stuur soms rond Valentijnsdag mensen van wie ik houd een kaart. Bij mij gaat de liefde verder dan die voor die “ene”!
Dát is niet echt de bedoeling van die dag, hoewel de commercie dat prima lijkt te vinden: kaarten met harten, bonbons in hartendozen zie je in deze tijd overal  en ook de bloemenzaken schijnen die dag goede zaken te doen

In een blad las ik dat één op de drie huishoudens (in Nederland) bestaat uit een eenpersoonshuishouden: een aantal dat alleen maar zal  toenemen door de vergrijzing.
Dus als het puur om een lover gaat, wordt het aantal “klanten” dat op Valentijnsdag kaarten of spullen voor hun sweethearts kopen, steeds lager.

Dáár is wat op gevonden: Singles Awareness Day: 15 februari !
Ik had er nog nooit van gehoord dus zocht het op en las: Dé dag waarop singles kunnen laten zien dat gelukkig zijn óf zich gelukkig voelen, niet per definitie afhangt van het hebben van een relatie.

Ik vind zo’n zin alleen al zielig! Het uitroepen van zo’n dag  is al min of meer een bevestiging dat je ”anders” bent als je géén relatie hebt. WAAROM maken we sowieso dat onderscheid?
Alleengaande-compensatie voor Valentijnsdag?  De commercie speelt erop in door oa een verwen-jezelf-dag te promoten én ik las een suggestie voor singles ”om jezelf een speciale kaart te sturen”!
Hoe (niet) zielig moet het worden?

Ook vond ik ANTI Valentijns en anti Single awareness kaarten en hier zag ik ook dat de Engelse afkorting van Single Awareness Day SAD is, en inderdaad verdrietig is het

Niet iedereen is ten alle tijden blij met zijn of haar leven, alleen of samen met anderen, daar verandert een bepaalde, daar naar genoemde dag NIETS aan.
Ook als het gaat om meer begrip voor andere levensvormen geloof ik niet dat dat zo’n dag daar iets toe bijdraagt.

Sommige mensen kiezen bewust om alleen te wonen, andere zijn single geworden door de omstandigheden, gescheiden of weduwnaar/weduwe geworden en weer anderen hebben “de ware” nooit gevonden. Er zijn ook genoeg mensen die een relatie achter de rug hebben en nooit meer een relatie willen
Ik vind mensen daarom niet “zielig”

Om er nog maar eens een tegeltjeswijsheid in te gooien


…en dat straal je uit, daar hoeft geen speciale DAG voor te zijn.

Ooit vroeg ik een alleenwonend familielid of ze Sinterklaas met ons wilde vieren, het antwoord was ”Alsjeblieft niet, één van de voordelen van alleen wonen is dat je aan dat soort ongein niet mee hoeft te doen”


Een gedachte over “Single

  1. Hoi Baars, Ik ben niet geraakt door de commercie, die hiermee hun omzet trachten te verhogen. Het is een vorm van reclame, waarmee een serieus gevoel, dat Liefde heet op een onjuiste manier wordt uitgestraald. Er zijn daarvoor legio manieren, die iedereen bij zich heeft, Joannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s