Een wereldbeeld. Een mensbeeld

Ieder mens heeft een “eigen” beeld van hoe de wereld eruit ziet, of zou moeten zien; een wereldbeeld! Dat wereldbeeld hangt samen met een bepaald mensbeeld; de opvatting over wie/wat mensen moeten/behoren te zijn (al dan niet beïnvloed door religieuze of politieke overtuigingen)

Het  mensbeeld wordt gedeeltelijk in je jeugd gevormd, wáár je wordt geboren, wie of wat jouw ouders zijn, welke opvattingen ze hebben. Dát zijn de dingen die je van jongs af aan meekrijgt.
Dan wordt je volwassen en ga je jouw eigen mensbeeld vormen. Ook dat is afhankelijk van wáár je terecht komt, welke ervaringen je opdoet en hoe tevreden je bent met de sport van de maatschappelijke ladder waarop je terecht komt.

Veel mensen zijn ontevreden, bijvoorbeeld over de Overheid, landelijk of lokaal, maar stemmen nooit en/of ze zijn ontevreden over het milieu, maar ook over het afdragen van rioolrecht, afvalbelasting etc.; over de drukte op de wegen, maar hebben zelf twee auto’s ; de CO2 uitstoot , maar hebben zelf een openhaard (1.miljoen openhaarden/houtkachels in Ned en 50.000 pelletkachels)
Soms denk ik dat mensen de verbanden niet zien tussen HUN gedrag en de gevolgen daarop bv. op het milieu of over het wegverkeer.
Over hun stemgedrag en de regering of gemeenteraad die er is; over hun consumptiegedrag en de economie.

Inderdaad is het 5 voor 12 wat betreft het milieu en moeten we daar veel grotere stappen in maken dan we nu doen; ook zouden we een ander economisch/financieel stelsel moeten inplanteren want wat we nu doen werkt niet.
Maar in plaats van alles negatief te beoordelen zijn er ook mogelijkheden om bij te dragen aan een veranderende wereld, zowel in het klein als in het groot.
Zulke mooie initiatieven komen van de grond, en als je aan kringen in het wateroppervlak denkt dat wéét je dat die initiatieven zich zullen verspreiden, overgenomen worden en groter  van omvang zullen worden. Alleen klagen helpt nóóit, iets doen WEL, ook al is het een klein beetje!

En glas kan behalve half leeg ook half vol zijn. Denk mee! Werk mee!

Een gedachte over “Een wereldbeeld. Een mensbeeld

  1. Goede morgen Baars, Helemaal mee eens, met dien verstande, dat wat je voor je geboorte meekrijgt, iets is wat je moet ontdekken, waartoe ook de ouders zijn uitgekozen. Na lang zoeken en ervaren leerde ik te doen wat ik kon doen en heb dat ook gedaan. Onze kinderen hebben dat op hun manier gestalte gegeven en zo gaan we als wereld bevolking op weg naar de eenheid, die we in wezen al zijn. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s