“Soggen”?

Sommige “groepen” hebben een andere taal dan het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands)

We kunnen van de taal Nederlands spreken vanaf het moment dat er woorden opgetekend zijn die een band hebben met ons taalgebied. De taal Nederlands begint zo ongeveer tussen de jaren 500 en 700 (niet zoals we NU praten, maar een voorloper daarvan)

Na die periode kwam het Oud-Nederlands, deze liep tot ca. 1200 en was doorspekt met naamvalsuitgangen.
In het begin van de twintigste eeuw was het ABN nog slechts bij een kleine elite in gebruik, pas vanaf de jaren vijftig werd ze gemeengoed.

Met de groepen waarover ik het eerder over had, bedoel ik niet het Limburgs of Fries (regionale talen), maar straattaal, bargoens* studententaal.

collegezaal

Met individuen uit deze 3 groepen heb ik geen, of maar zelden, contact.
Ik ken hun specifieke taalwoorden dus ook niet.
Onlangs maakte iemand waarmee ik het taalspelletje wordfeud speel,  een vervoeging van het werkwoord “soggen” Ik kende het werkwoord niet: zijn verklaring luidde: Sociaal Onaangepast Gedrag vertonen.

Toen ik dat later nakeek, bleek het toch “iets “anders te zijn, namelijk : Studie Ontwijkend Gedrag vertonen
Dat is totaal iets anders dan sociaal onaangepast!

In 2011 werd, in de sector jongerentaal,  soggen genomineerd als het Van Dale’s woord van het jaar. Maar, zo las ik ook, in 1999 werd in de Volkskrant al het werkwoord “soggen” genoemd; het was dus niet echt een nieuw woord in 2011!

In een nummer van opinieblad Elsevier stond in 2007 een uitleg over dit woord; soggen kan zijn chronisch voor de buis hangen bij stupide belspelletjes, doelloos rondsurfen over het wereldwijde web, maar ook het uiterst nauwkeurig reinigen van alle keukenapparatuur of het plakken van alle lekke banden van huisgenootjes.

“Soggen” hoeft dus niet per se nutteloos en onzinnig te zijn, het moet alleen wél in de plaats komen van het gedrag dat voor een student gewenst is: met je neus in de boeken zitten.

*) een minderheidstaal die in Nederland tot de eerste helft van de twintigste eeuw werd gehanteerd door voornamelijk daklozen, zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren. Ook wel dieventaal genoemd

Een gedachte over ““Soggen”?

  1. Hoi Baars, Woordspelletjes zijn een bron voor nieuwe woorden, wel gekoppeld aan de voorwaard zoals jij die noemt; verband met onze taal. Soggen is kennelijk zo een woord, nooit van gehoord, en mijn taal -correctie programma kende het woord dus ook niet. Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s