Wild op de Veluwe

Wonend aan het randje van de Randstad geeft ons best aardig wat natuur in de nabijheid, maar wild? Daarvoor is het hier te dichtbevolkt. Een doodenkele keer zien we een eekhoorntje en onlangs in een weiland een haas, maar daar blijft het wel bij.

Familie vertelde ons dat op de Veluwe*) nog behoorlijk wat wild te zien is. Zelf hadden ze wilde zwijnen overdag en ’s avonds een hinde én een das gezien. Dát wilden we ook wel eens zien.

Dus op een vrije dag vertrokken we naar de Veluwe. Niet het Nationaal Park de Hoge Veluwe, maar wel OP de Veluwe, in de bossen van het Spelderholt.
We zien op verschillende plekken omgewoelde grond met wroetplekken, hier hebben duidelijk wilde zwijnen gewroet. Ze zijn hier wel!
Een breed pad met zo nu en dan wat glooiingen leidt naar observatiepost de Ringakker. Daar ligt een stiltegebied achter dat niet voor mensen toegankelijk is.
Dieren wéten dat! Ze kunnen er ongestoord rondlopen!

Als we aankomen en door de gaten kijken zien we heel in de verte 2 wilde zwijnen; bij beter kijken mét verrekijker blijken het er 4 te zijn, waarbij één extra groot is en 2 extra klein; ik vermoed een papa en mama zwijn met hun 2 puber kinderen.
Voor een foto met mijn foon staan ze iets te ver weg, maar het lukt me uiteindelijk toch een (niet te beste) foto met een zwijn erop te maken.


Als we een tijdje gekeken hebben komen er 2 echtparen druk pratend bij het wildscherm.
Dit mensengeluid geeft minder kans op meer wild

We lopen weer door het bos. Er is een stuk met veel sphagnum op de grond, maar ook op takken, er schijnt af en toe een zonnetje door die takken; het geeft het geheel iets sprookjesachtigs

Er is duidelijk te zien dat het dan NU wel 10 graden is en af en toe “zonnig”, maar dat nog niet zo lang geleden het hier regende!


Dan zie ik in de verte “iets” oversteken. Ik wéét dat het géén hert of wildzwijn is maar wat dan wel?
Mijn lief, zonder bril, ziet dat het in de verte een loslopende, donkere, labrador is.
Er mogen hier geen honden loslopen, maar dat wil niet zeggen dat hondenbaasjes zich daar ook aan houden! Voor mij is de lol eraf.  Nu zullen we hier geen wild  meer tegenkomen, wild blijft zeker weg als ze hond ruiken.

We zijn blij toch wat wilds gezien te hebben en lopen terug naar de auto waarmee we naar Hoenderloo rijden en op een terras een kopje cappuccino met gebak bestellen.
Héérlijk dat dat weer kan.

Er staat een boomstambank en een boomtafel op het terras, te zien aan de paddenstoelen die erop groeien heeft hier lang tijd niemand gezeten. Dus doen wij het ook maar niet en vlijen ons neer op 2 stoeltjes in de zon en genieten van de koffie  met gebak. Er wappert, na wat later blijkt, een Hoenderloose vlag

Een leuke dag: we hebben weer eens WILD gezien, niet op ons bord maar in de natuur, waar het hoort!*) Het woord Veluwe komt van het Germaanse “falwa”= vaal, bleek, in de zin van braakliggend land
De Veluwe is 91.200 hectare groot, waarvan 19.000 hectare in beheer bij Staatsbosbeheer.

Veluwse vlag

Een gedachte over “Wild op de Veluwe

  1. Hoi Baars Het Blijft leuk om dieren in de vrije natuur te zien , vrij en niet op je bord. Ik ben blij dat ik Love Nature op TV heb, heb ik in ieder geval het toch bij me en er wordt veel informatie gegeven. Ook veel herhalingen, maar er zit ook een knop op.
    Jullie ervaringen op de Veluwe doet mij denken aan de tijd op het Prins Hendrik oord als retraite centrum na mijn nek operatie. De omgeving was het bosrijke gebied in de buurt van Lage Vuursche en Paleis Soestdijk, ook daar veel herten voornamelijk, maar ook zwijnen, herkenbaar aan de wroetplekken, Ik heb eer veel gezworven, na kunnen denken en genoten, je was weer de oorzaak dat ik me dat herinnerde, dank. Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s