Uitverkoop!

Waarom mensen kleding dragen:
* Eén van de voornaamste reden is natuurlijk het klimaat; je moet je beschermen tegen de regen, de kou of de zon.
* maar ook dient kleding om je te onderscheiden van anderen, om duidelijk te maken WIE of WAT je bent; punker, hipster,e-boy of van beroep: politieman, soldaat of verpleegster;
* om lichaamsdelen te verhullen omdat ze mismaakt zijn óf omdat ze seksueel opwindend zouden kunnen zijn


Er zijn mensen die handig zijn met draad en naald en hun eigen kleding maken, maar het merendeel gaat naar een winkel, koopt via postorderbedrijf of online en kóópt (nieuwe) kleding of tweedehands in Vintage-, Tweedehands- of Kringloop winkels.

Momenteel hebben erg veel kledingzaken, mede door de Coronamaatregelen, het moeilijk. Sommigen zijn geheel of gedeeltelijk webshop geworden, andere zijn gesloten, door het uitblijven van klanten gedwongen. En weer andere hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn zelf gestopt.
De kledingzaken die er nog wel zijn “stunten” nu met enorme kortingen: wintersale!
Ik zag op winkelruiten van kledingzaken 50 en 70% kortingen staan!

Onlangs sprak ik met iemand die in de kledingindustrie werkzaam is, zij vertelde dat een winkelier niets verdiend als hij de klant 50% (of meer) korting geeft. MAAR dat als kleding blijft hangen en opgeslagen en vervoerd moet worden, om plaats te maken voor de nieuwe collectie, kost dat ook geld. Dus dan liever de klant (nog) méér korting geven om die opslag en transportkosten te vermijden!

Een kledingstuk langer dan 12 weken in een winkel  hebben hangen maakt het “duur” voor de winkel: dan “vervliegt” de winst!

Ik las een artikel waarin een hoogleraar die zich bezighoudt met consumentengedrag (Universiteit van Tilburg) zegt dat, hoewel het géén wetmatigheid is, je globaal kunt zeggen dat een winkelier die 50% korting geeft ”de kostprijs eruit heeft”; 70% korting geven betekent verlies voor de retailer.
In datzelfde artikel meldt een marketingdirecteur van de Bijenkorf dat daar nóóit iets onder de kostprijs verkocht wordt en dat onverkochte kleding daar teruggaat naar de merken en vandaar naar OUTLET winkels of naar opkopers.

In tijd iets verder terug ( juni 2021) las ik op internet:
Tussen 2010 en 2021 verdween ongeveer één op de zes fysieke winkels. Dat waren er ongeveer 14.000, waarvan een groot deel mode- en schoenenwinkels. Het aanbod van webwinkels steeg in die periode van 12.500 naar 63.000!

Ik weet niet of we blij moeten zijn met al die online winkels.
Dat je niet meer door weer en wind naar een fysieke winkel hoeft is misschien makkelijk, maar nu door een stad lopend zie je steeds meer lege winkelpanden, hetgeen niet bijdraagt aan de dynamiek van een stad.
Als er in een winkelstraat een paar van die lege, soms dichtgemaakte, winkelpanden zijn, loop of winkel je niet prettig door een dorp of stad en het doet op die manier zeker geen goed aan de winkels die er nog wél zijn!
Gaan we de overblijvende kledingzaken onze klandizie gunnen of webshoppen met als gevolg nog meer lege winkelpanden?

Een gedachte over “Uitverkoop!

  1. Hoi Baars, op dit moment komt online kopen voor mij het beste uit. Ik heb eigenlijk zeer weinig wensen en dat vermindert mijn ,toch al niet zo hoge, kooplust. Maar mochten er betere en/of andere tijden komen geef ik de voorkeur aan winkelen. Het is triest voor alle ondernemers, dat vele van hen de bijl erbij hebben neer moeten leggen. Ik ben van huis uit geen ondernemer, maar ik zou me geen raad weten als ik als zodanig in deze tijd moest meemaken failliet te gaan. Mij is wat dat soort zaken aangaat veel leed bespaart,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s