
In museum Flehite is momenteel niet alléén de tentoonstelling over drie generaties Withoos te zien.
Er is ook informatie te vinden over de stad Amersfoort, het vroegere Amorfortia

Amersfoort kreeg op 12 juni 1259 stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden.
Informatie in museum Flehite ook over de, voor Amersfoort zo gezichtsbepalende, Onze Lieve Vrouwetoren. De “kleine” OLV toren is in Flehite goed te bekijken; hij is niet altijd alleen en losstaand, geweest.


De eerste kapel op deze plaats werd in de veertiende eeuw gebouwd.
Van de bouw van de toren is weinig bekend, wél dat deze rond 1470 klaar kwam.
Ná de overname door de protestanten (reformatie) werd de kerk ook voor andere doelen dan religie gebruikt, onder andere als opslagplaats voor buskruit en als plek waar granaten werden gevuld.
Door onvoorzichtigheid bij deze handelingen ontplofte de kerk in 1787 (17 doden).
De kerk raakte bij de explosie zo zwaar beschadigd dat in 1806 werd besloten om de ruïne te slopen.
Behalve de OLV toren staat in museum Flehite ook een grote maquette van Amersfoort, deze toont het noordwestelijke deel van Amersfoort in de tweede helft van de 17e eeuw, dáárbij is de Onze Lieve Vrouwetoren mét kerk nog te zien.

Ook in Flehite informatie over de eerste trein in Amersfoort én ook hier een maquette!
Nu is station Amersfoort Centraal een knooppunt en een belangrijke schakel in het goederenvervoer tussen de Noordzee en de Baltische staten en in het internationale reizigerstreinverkeer.
Amersfoort heeft nu, behalve station Amersfoort Centraal, ook nog de stations Vathorst en Schothorst. In het museum kwam ik te weten dat in 1863 de eerste trein in Amersfoort stopte (op de latere lijn Utrecht-Zwolle) en dat het spoor toen nieuwe inwoners en soldaten naar de stad bracht. Tegelijk met het spoor kwamen ook (meer) fabrieken naar Amersfoort
Een leuk “treinweetje” las ik, bij de maquette van station Smallepad: chique dames gingen toen met de trein naar Utrecht of Amsterdam om een nieuwe jurk te kopen; dan kregen ze namelijk de treinreis cadeau! Over het aantrekken van klanten gesproken! In 1863!

Het zicht vanuit de ramen van het Museum Flehite (1880) gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen midden in de historische binnenstad van Amersfoort



Als we, na veel én mooie dingen gezien te hebben in het museum, buiten lopen door de historische stad, zien we menig poster van de door ons dan net geziene tentoonstelling;
Schilder Mathias Withoos heeft hier geleefd en zijn nagedachtenis leeft er nog voort!


