Ander licht op Withoos

We mogen weer naar een museum nu lockdown is opgeheven (althans voor nu)

We gaan naar de tentoonstelling “Ander licht op Withoos” met als ondertitel “Drie generaties Withoos” in museum Flehite in Amersfoort.

Museum Flehite- Amersfoort

In de folder staat : De eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse 17e eeuwse meesterschilder Mathias Withoos( 1627-1703), zijn kinderen én van hedendaagse fotograaf en nazaat Hans Withoos


De schilderijen van Mathias zijn gedetailleerde stillevens en landschappen, waar je lang naar kunt kijken. De sottobosco’s, de bosstillevens, waarin volgens Mathias “Gods grootheid zich openbaart” zijn bijzonder gedetailleerd met slakken, slangen, hagedissen en andere kleine dieren. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Detail van bosstilleven met bunzing en zijn buit in rivierenlandschap

Mathias schilderde ook de vergankelijkheid van de natuur (en dus ook van het menselijk bestaan)

Bosstilleven met vogel,vlinders,vogelnest,eierrovende muis en hagedis.

Details schilderij Mathias

De zalen zijn prachtig ingericht, soms met bloementapijten op de grond. De sfeer voelt goed en past bij het werk, ook op de, wat minder geciviliseerde zolder.

Wat het  pièce de résistance zou moeten zijn, het 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort, één van de grootste stadgezichtsschilderijen van Nederland, wordt momenteel gerestaureerd. Men had gehoopt dat het klaar voor bezichtiging in deze tentoonstelling zou zijn, maar helaas. Men vertelde me daar dat het waarschijnlijk nog wel tot april zou duren vóór het restauratiewerk klaar zou zijn.

Het fotowerk van zijn nazaat en fotograaf Hans Withoos sprak mij minder aan, totdat ik zijn werk zag geïnspireerd op zijn voorvader Mathias (en kinderen) en dan met name die uiting op stof, jurken en jasjes*). Prachtig! Zowel de stoffen als de foto’s ervan.


Op de zolder van het museum én in een zaal hangen op poppen en knaapjes kleding geïnspireerd op gouaches van de kinderen van Mathias Withoos (stof en kledingontwerp Hans Withoos) In de zaal hangen de foto’s van Hans Withoos : modellen met die kleding aan.

In het museum worden continue korte films vertoond, op één van die filmpjes zie ik in de aftiteling een familielid van ons staan. **) Wat blijkt? Zij heeft een corset gemaakt van stof (Hans Withoos) waarop een schilderij van zijn overgrootvader geprint is. Het corset is gemaakt uit drie panelen met dezelfde print van het schilderij. Het laten aansluiten van die afbeeldingen lijkt me een enorme klus geweest.

Corset en een detail van de stof

Geheel vol van al die moois lopen we de prachtige stad Amersfoort in, maar daarover morgen meer.

Ik besluit dit blog met een foto die ik, die dag maakte, op een Amersfoorts plein van op een hoop geveegde bloemen (over van de bloemenmarkt?)
Dit tafereel sloot, vind ik, zo mooi aan bij de bloemenpracht van Mathias en het stukje tekst over vergankelijkheid

De tentoonstelling Ander licht op Withoos is nog tot 8 mei te zien in museum Flehite in Amersfoort*) stofontwerp Hans Withoos, Almamoun Benmira, kledingontwerp Studio AAB gemaakt door Invalid atelier
**)Marjons Corsetten en Couture

Een gedachte over “Ander licht op Withoos

  1. Hoi Baars, ik ben enorm blij met je blogs over het bezoeken van de musea- en andere instellingen, want die inspanning is mij te veel. De verslagen die jij maakt geven mij de kans er toch van te kunnen geniete. Withoos is voor mij een onbekende schilder en dat voegt dus enige kennis toe. Dank Baars Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s