Week van het handschrift

Soms mis je iets niet dat er wél is.
Zoals deze week, 19-26 januari 2022
Het blijkt de Nationale week van het Handschrift te zijn.
En in die week zat 23 januari : de Internationale Dag van het Handschrift !
Gemist!

Terwijl handschriften zo langzamerhand aan het verdwijnen zijn; het is bijna niet meer nodig te schrijven, alles gaat tegenwoordig digitaal, wie schrijft tegenwoordig wat nog?
Boodschappenlijstje? Typend op de smartphone
Kaart naar jarige oma? Dat is tegenwoordig een appje of  “even facetimen” geworden;
Zelfs een handgeschreven gekleurd memobriefje is digitaal (een mail) geworden!
Kortom  wat MOET je nog schrijven?Persoonlijk vind ik het jammer. Als ik met genealogie bezig ben en ik zie ergens een handschrift van een voorvader ontroerd me dat. Zou dat in de toekomst allemaal verdwijnen?
Dat men van MIJ later alleen nog mails kan vinden? En hoelang blijven die zichtbaar?

Het platform Handschriftontwikkeling stelt dat het leren schrijven belangrijk is voor de ontwikkelingen van de hersenen van een kind en ook voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.
Er wordt door enkele wetenschappers zelfs aangegeven dat de verminderde aandacht voor het schrijven een toename laat zien in het aantal gevallen van kinderen met dyslexie!

Het platform heeft NU op zijn website staan: “Het onderwijs in Nederland moet structureel beter. De basisvaardigheden van leerlingen zijn onder de maat en de kansenongelijkheid neemt tijdens deze coronacrisis alleen maar toe.”
Ze vragen of iedereen die direct of indirect met onderwijs te maken heeft,  wil helpen de omvang van de kinderen met handschriftproblemen in kaart te brengen (http://www.handschriftontwikkeling.nl/)

Ik heb nog even nagezocht waarom deze dag juist op 23 januari
aandacht krijgt*). Het blijkt de geboortedag te zijn van John Hancock (1737-1793)  hij was de eerste die de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 ondertekende! Een Amerikaans staatsman en voorzitter van het Continental Congress dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam.

*) n 1977 werd de Dag van het Handschrift voor het eerst in Amerika in gevierd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s