Happy birthday

Het overbekende liedje “ Happy Birthday to you” is van huis uit een Amerikaans liedje en hoewel het in het Engels werd uitgebracht, wordt het ook in Nederland vaak op verjaardagen gezongen.

Het liedje heette oorspronkelijk: Goodmorning to you en werd door 2 kleuterleidsters (Mildred & Patty Hill  uit Kentucky (USA) gecomponeerd en van tekst voorzien in 1893 en bedoeld als welkomstliedje als de kinderen de klas inkwamen.

De verjaardagversie werd voor het eerst in 1912 gepubliceerd. De familie kreeg pas In 1935 het copyright (en ..verkocht het weer door)

Wat ik ervan begreep zouden de auteursrechten eigenlijk al vervallen moeten zijn, maar zijn ze verlengd  en lopen ze tot (ten minste) 2030 door!

Je mag het liedje “gewoon ” zingen zonder rechten te betalen maar als het in de media gebruikt wordt óf voor commerciële doeleinden, dan moeten er wél auteursrechten betaald worden.
Ik las dat dit liedje heden ten dage nog  jaarlijks 2 miljoen dollar aan royalty’s oplevert!

Happy Birthday is één van de 3 populairste Engelstalige liedjes ooit ( de andere 2 zijn Auld Lang Syne  en For He’s a Jolly Good Fellow )Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s