Autokennis

Mijn neefje vroeg, toen hij klein was, voor al zijn verjaardagen, Sinterklaas en Kerst, speelgoedautootjes. Alle ooms en tantes hadden hem een speelgoedautootje gegeven van het model waar ze zelf in reden. Hij was nog heel klein toen hij al heel veel automerken kende en je haarfijn kon vertellen wie in welke auto reed.
Omdat ik, zijn tante, niet veel ouder dan hij, vaak op de grond met hem zat te spelen, wist ik ook best veel van automerken en types (TOEN)

Ik ben opgegroeid in een mannenwereld met alleen broers, géén zussen.
Dus qua speelgoed mocht IK dan wel poppen gehad hebben, maar de wereld om me heen bestond voornamelijk uit jongens- en mannendingen, waaronder treinen en veel (speelgoed)auto’s. Automatisch leerde ik van de jongens (en later mannen) het één en ander over merken en modellen

Kortgeleden wandelden we ergens en zagen we in een tuin een auto staan van het merk Gurgel, een automerk waar ik (en ook mijn lief) nooit van gehoord had. Ik kon er toen geen foto van maken, maar gelukkig vond ik een foto op internet van dié auto. Uitlaat onder de auto én er op.

Thuis zocht ik het na en vond dat de auto genoemd is na de stichter van de fabriek Joao do Amaral Gurgel , een Braziliaan (1926-2009) Hij stichtte de fabriek in 1969. Aan het eind van 1994 sloot de fabriek wegens onvoldoende financiële middelen.
Er rijden dus nog Gurgel auto’s, zelfs in Nederland.(Hoewel ik  natuurlijk niet zeker weet of het exemplaar dat ik zag, nog rijden kon; de auto stond op een oprit!)

De fabrieksnaam Gurgel bestaat nog steeds, het is nu een Braziliaanse importeur van een soort driewielers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s