Ik ben vernoemd.
Eén doopnaam heb ik van mijn vader met een” a” er achter om het te vervrouwelijken, een andere doopnaam komt van mijn (Belgische) moeder en mijn 3e doopnaam komt van een vrouwelijke relatie van mijn beide ouders:

De naam Maria is een variant van het Hebreeuwse Mirjam, een naam die voorkomt in de Bijbel (de zus van Mozes) De verlatijnste naam van Mirjam werd Maria ;de naam van de moeder van Jezus


Afbeeldingen van Mirjam, de zus van Mozes en Maria, de moeder van Jezus
De Maria, waar ik naar vernoemd ben was katholiek, mijn ouders allebei niet.
Ik heb een andere roepnaam, dus alleen bij het invullen van formulieren komt de naam Maria te voorschijn. Ik vind het géén fijne naam, zo “heilig”, past helemaal niet bij me (vind ik)
De verklaring van de herkomst van de naam Maria, is niet eenduidig, er schijnen 60 mogelijke verklaringen te zijn, één daarvan is dat het van oorsprong een Egyptische naam is, afgeleid van
” welgevormd” en “schoon” Een andere verklaring is dat het van oorsprong Hebreeuws is, afgeleid van “bitter” en “weerspannig”
Een paar Marianaam weetjes:
De populariteit van de naam Maria neemt, sinds 1970 af.
Er schijnen momenteel (in Nederland) 1.522.000 vrouwen en 510.000 mannen deze naam*) te dragen. In het, door de Paus ingestelde, Mariajaar (1954), kreeg 17% van de geboren jongens Maria*) als volgnaam
In 2021 zijn er 128 meisjes geboren die Maria heten.
Er zijn veel meisjesnamen van Maria afgeleid. Daarvan is Marie wel de bekendste, maar ook Maaike, Marijke en Marieke zijn afgeleid van Maria.
Behalve afgeleide zijn er ook samenstellingen met de naam Maria, zoals Marianne van Maria en Anna en Marloes, van Maria en Louise en Marlies van Maria en Elisabeth.
Ook is er een samengestelde bijbelse meisjesnaam die zowel van Maria als van Josef afkomt, nl. Marie- José.
Vóór de Middeleeuwen vond men het niet gepast om de naam van de moeder van Christus als persoonsnaam te gebruiken (Het schijnt in Frankrijk zelfs een tijd verboden te zijn geweest)
*) In rooms-katholieken gezinnen was/is het gebruikelijk om de naam Maria aan jongens als tweede of derde doopnaam te geven.
Hoi Baars, Ik ben geboren in Breda, een stad middenin een Katholiek Brabant, Het gebruik van de naam Maria werd ons allengs duidelijk: vrijwel elke jongeling in het Brabantse kreeg als 2-de naam Maria, terwijl dat de mannelijke vorm was van Marie. Leuk voor mij was te ontdekken uit jou blog Baars, dat de moeder van onze kinderen Marijke heet, een afgeleide van Marie. Zo blijft er toch iets van het Brabantse aan mij kleven, Johannes
LikeLike