In Nederland kennen we veel soorten brood: de basisbroden zijn: wit, bruin en volkoren
De andere broodsoorten zijn min of meer daarvan afgeleid.
Teveel soorten om allemaal op te noemen, zoals zuurdesembrood, meergranenbrood en speltbrood.
Ook kunnen we in Nederland allerlei buitenlandse broodsoorten. kopen. Sommige soorten zijn behoorlijk ingeburgerd, zoals de “Franse” baquette; stokbrood. (baquette = stokje)
Oorspronkelijk komt stokbrood echter uit Oostenrijk, vandaar dat de Fransen zelf het soms Weens’ brood noemen!
Ik heb de herkomst en bijzonderheden van een paar soorten buitenlands brood, die ook wij af en toe eten, nagezocht voor dit blog.
Naan (= Perzisch (Dari) voor brood) In Nederland noemen we dit brood vaak naanbrood maar dan zeggen we dus eigenlijk broodbrood.
Naanbrood is van tarwemeel gemaakt en het belangrijkste bijgerecht bij maaltijden in Zuidoost en Centraal Azië.
In de Indiaanse keuken wordt naan gebruikt om andere gerechten mee op te scheppen: het is dan een soort lepel van brood!

Pitabrood is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten oorspronkelijk “uitgevonden” door bedoeïenen. Het is het resultaat van de meest eenvoudige manier van brood bakken; deeg op een platte hete steen.
Een Pita broodje (het woord pita komt vanuit het Grieks en betekent plat of stevig) wordt in veel landen gegeten, zoals Griekenland, Turkije, Libanon, Marokko en Egypte.
Vaak worden pitabroodjes in Nederland half opengesneden en als een envelopje gevuld, bv met shoarmavlees

Bagel. Men denkt vaak dat dit broodje typisch Amerikaans is, maar het komt oorspronkelijk uit Oost Europa en werd rond 1600 door Oost Europese Joodse emigranten naar Amerika meegenomen. Vandaar ook de naam bagel, afgeleid van het Duitse woord Bügel verwijzend naar de ronde gebogen vorm (inmiddels is de halve maan gesloten en is een bagel nu ringvormig)
In New York waren vroeger de winkels (dus ook de bakkers) op zondag gesloten.
In de Joodse wijk waren de bakkers wél op zondag geopend [zij sloten op sabbat (vrijdagavond tot zaterdagavond) hun deuren en vierden dán hun rustdag] Omdat in de Joodse wijk de winkels zondags open waren kochten veel Amerikanen dáár zondags hun brood; bagels!
De bagel is van waterdeeg gemaakt
En over het eten van brood las ik ook een “weetje“ : Verschillende culturen hebben verschillende (gemiddelde) eettijden; zo nemen Nederlanders (ook daar is onderzoek naar gedaan!) voor de lunch (vaak brood) gemiddeld 21 minuten en voor het ontbijt gemiddeld 15 minuten.
Amerikanen zijn sneller en Fransen (veel) langzamer.
Mij n leraar Nederlands vertelde eens (1ste klas HBS dat het maken van een spreekbeurt ook voor ons kinderen niet zo moeilijk was, hij kon van een lucifer urenlang vertellen. Hij vergat daarbij, dat wij als eerste klassers 0 ervaring en 0 kennis hadden. Jij, meester Baars, doet dat over brood en dit waren waarschijnlijk de meest bekende voorbeelden. Voor mij zijn de meeste broodsoorten die je opnoemt alleen van naam bekend. Bij ons thuis , als kind dus was het patroon door de week bruin brood en zaterdags wit, een traktatie. Een ei most twee witte boterhammen bedekken of een met ei en een zonder. Feest ! Dank voor je uitleg Johannes
LikeLike