Angsten

Als u mijn blog wel eens leest wéét u dat ik meestal de positieve kanten van het leven beschrijf, zelden schrijf ik over de “nare” dingen des levens.
Ik vermoed dat u, voor dié dingen, als u daarover wílt lezen, wel andere bronnen heeft.

Het is niet zo dat ik de nare, angstige dingen niet zie, niet meemaak, niet ervaar: ik verkies, me er niet door van de wijs te laten brengen en die dingen niet uit te dragen ( Wat me niet altijd lukt!)

Ik houd  me vast aan de, ooit gelezen uitspraak van de Franse actrice Edwige Feuillére:
Het leven is net een spiegel; Lach ertegen en het lacht terug
Kijk er kwaad naar en het wordt dreigend!
(Deze dame werd 91 jaar; haar levenshouding hield haar kennelijk lang in leven)

Het is “makkelijk“ om in deze tijd depressief te raken, Corona, het milieu, vluchtelingen op drift, en zo zijn er nog (veel) meer verdrietige zaken aan de hand in de wereld. Het is nu soms “moeilijk“ om optimistisch door het leven te gaan. Daarom schrijf ik (vaak) over mooie dingen, plekken om te bekijken, de natuur, bijzondere mensen, leuke weetjes, de nare, verdrietige zaken bereiken u toch wel.

Voor deze ene keer heb ik het over wat minder positieve zaken. Over angsten
De één is bang voor hoogtes, de ander voor dieptes en allemaal zijn we bang om ziektes te krijgen en dat mensen, die we lief hebben, iets naars overkomt.
Maar we kunnen tegen dat alles weinig doen! Angst ervoor helpt ons en hen niet!

Sommige dingen zijn alleen “maar” naar, je kunt ze vermijden; bij hoogtevrees hoef je niet een zweefmolen in of van een hoge trap af. 
Andere dingen zijn niet of “amper” te vermijden zoals een chemokuur, Coronakrijgen of te maken hebben met wateroverlast.

Maar voor al deze zaken geldt dat het uitmaakt HOE je ernaar kijkt, hoe je ermee omgaat en in hoeverre je laat leiden door de angst.

Hoogtevrees kan je bang maken om dingen te ondernemen. Je kunt ook dingen ondernemen en ter plekke besluiten DIE weg NIET te nemen.
.

Corona kan vreselijk zijn om te krijgen. Ook als je van alles aan doet om het NIET te krijgen, kan het tóch op je pad komen.
Er zijn echter ook mensen die Corona hebben gehad en er weinig last van hadden.
Het is niet te voorspellen of en zo ja, hoe erg je deze ziekte krijgen kunt.
Angst voor Corona helpt niet om het niet te krijgen, voorzichtigheid wel iets.

Een chemokuur is naar, haar kan uitvallen, je kunt erg misselijk worden, hoofdpijn van krijgen en lang uit de running zijn , maar het kan ook je leven redden!

Sommige mensen zijn bang voor spinnen. Je kunt ze binnen én buiten tegenkomen, dus NERGENS ben je echt veilig voor spinnen, maar weet wel: géén van de spinnen waarvan de beet dodelijk kan zijn, komt in Nederland (en België) vóór!

Een kwal die op het strand ligt kan, als je niet aan hem zit, niets doen; in het water kan hij je bijten, dus bij oostenwind of twijfel, dan maar niet IN zee! (kwallenbeten in Ned zijn, als je niet allergisch voor kwallen bent, alleen maar vervelend (niet dodelijk of erg ziekmakend)

Tegen de elementen kun je je maar tot op zekere hoogte beschermen. Wateroverlast, brand en vorst kunnen veel emotionele, materiële én financiële schade veroorzaken.

Daarentegen kun je wél wat doen aan vuurwerk, het niet ZELF afsteken, maar het overlaten aan professionals! Vuur zelf maken kán gevaarlijk zijn, dus ALS je het doet, houd het klein en zorg dat er niets brandbaars in de buurt van de vuurkorf staat. Voorzichtigheid is de moeder der wijsheid!

Ik eindig met dit blog met de wens dat angst uw leven NIET zal beheersen én twee positieve citaten van twee, lang en zeer lang geleden levende wijze mannen :

Leo Tolstoj (1828-1910) Wil je gelukkig zijn… leef dan
en
Epicurus ( 341 v.Chr-270 v. Chr) Wees niet bang en geniet!
Een gedachte over “Angsten

  1. Angst, ik dacht dat het mij niet (meer) zou overkomen. 2 Voorbeelden van toch. Van de week kon ik never nooit niet inloggen via Digid., Ik kreeg onmiddellijk de bibbers, want eind februari moet ik de inkomstenbelasting opmaken, maar dan moet ik wel kunnen inloggen. Dus (nodeloze ) angst. Mijn buurman raadplegend bleek dat de Digid al een paar dagen op z’n gat lag. Probleem opgelost, maar wel domme angst.
    Het tweede voorbeeld spreekt meer aan, Ik zou gaan kijken naar de film Overlord, code naam voor de invasie op Normandie .Het verhaal ging dat een groep een luchtlanding doen achter de Duitse linies en een stoorzender uitschakelen die luchtaanvallen bemoeilijkten. Na veel vijven en zessen kwamen ze gemillimeterd tot een man of acht aan in het betreffende dorp. Aan het begin van de film werd gewaarschuwd dat er schokkende beelden te zien waren i.v.m. de kinderen. Wat bleek: in het dorp zat een commando SS-ers en een groep “doctoren”, die de meest gruwelijke experimenten op de dorpsbewoonsters uitvoerden, en dat werd in detail vertoond. Ik stond stijf van angst en heb de TV onmiddellijk uitgezet een kwartier later zat ik te janken. Ik heb dat eerder meegemaakt met de film in de bioscoop, de Silence of the lamb, een onschuldige titel die de gruwelijkste situaties bevatte. Die heb ik uitgezeten vanwege de grandioze hoofdrol speler, maar angst was onvermijdelijk. Lang verhaal maar het was me ook wat, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s