Dry January (IkPas)

De landelijke actie IkPas, ook wel Dry January genoemd roept mensen op om een maand geen alcohol te drinken, om hen bewust te maken van hun drankgebruik.
Stichting Positieve Leefstijl organiseert met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze actie in Nederland*)

De eerste keer werd deze actie in 2015 gehouden!
Uit onderzoek gedaan na vorige Dry January-acties bleek dat  meer dan de helft van de deelnemers zich ná deze maand fitter voelde, 40%  sliep beter,20%  viel af en 38% had bewust geld bespaard. Ruim 65% van de deelnemers was zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt.

In deze (en de vorige) tijd van lockdown schijnen veel mensen meer te drinken, las ik.
(Zelf dronk ik zelden alcohol, maar moet ik eerlijk toegeven dat ik sinds de Coronaperiode thuis wel eens ‘s middags een glaasje neem)

Toen ik dit blog schreef hadden al 46.564 deelnemers zich voor de actie aangemeld.
Er wordt bij deze actie NIET gevraagd om te stoppen met alcohol, maar om je drankgebruik een maand op pauze te zetten en te merken wat dat met je doet!

De Gezondheidsraad geeft als advies:
“Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.”

Wil je je inschrijven door de Dry January actie, dat kan op  http://www.ikpas.nl/inschrijven.


De landelijke Alcohol Infolijn :0900 1995 geeft betrouwbare informatie over alcohol en alcoholgebruik; 7 dagen per week, 24 uur per dag kun je informatie beluisteren en informatiematerialen bestellen.


*) Ook in andere landen wordt deze actie gehouden:  Dry January in Engeland, Tournée Minérale in België en OcSober in Australië. Al deze acties hebben dezelfde insteek: stilstaan bij je alcohol-inname en de uitdaging met jezelf aangaan.

Een gedachte over “Dry January (IkPas)

  1. Goede morgen gelukkige Baars, Ik heb inmiddels alweer 15 jaar geleden mijn verslaving de deur uitgewezen, dus deelname is voor mij niet nodig. Blijft s wat ik vind van deze actie, ik juich hem van harte toe en gezien de resultaten een stevige aanzet tot gedragsverandering, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s