De kerstbal.

De kerstbal heeft geen bal te maken met het Kerstmis, zijnde het Christelijke feest van de geboorte van Jezus.
De kerstbal vindt waarschijnlijk zijn oorsprong als decoratie bij het Midwinterfeest, een heidens feest!

Het huis versieren met groene takken en een naaldboom werd ver vóór de geboorte van Jezus gezien als symbool voor vruchtbaarheid; het werd gedaan om goden gunstig te stemmen. (een goede oogst was het resultaat van goed gestemde goden en wanneer de oogst mislukte waren de goden niet blij geweest)
De takken werden versierd met andere vruchtbaarheidssymbolen, zoals eikels, dennenappels, fruit en noten.

Later, in de 16e eeuw, versierden Europeanen hun bomen met appels om de paradijsboom in het verhaal van Adam en Eva te symboliseren; om ze te herinneren aan de paradijsboom mét de verboden vrucht waaraan Eva was bezweken.
Dus daar was wel wéér het Christelijke geloof bij betrokken!

heksenbal

De kerstbal komt waarschijnlijk voort uit de heksenbal!
Men dacht heel vroeger dat men ongeluk kon uitbannen door glimmende voorwerpen op te hangen. Niet alleen boze geesten, maar ook heksen zouden bang zijn voor spiegels
Door glimmende voorwerpen op te hangen, dacht men heksen te kunnen weren.

Er gaat een verhaal dat, in 1831 (de tijd dat men nog appels in de kerstboom hing) er in de Vogezen een glasblazer, Johann Simon Lindner genaamd, woonde die geen geld had om, ter versiering van zijn kerstboom, appels te kopen. Hij blies een glazen “kraal” en hing die in de boom: de eerste glazen kerstbal was geboren!

Men ging steeds vaker glazen ballen in de boom hangen in plaats van noten, appeltjes en koek. (Een piek*) kende men in die tijd nog niet, meestal werd de boom “bekroond” met een ster)

De, met ballen versierde naaldboom was al jaren te zien in Duitsland, maar deed in Engeland pas zijn intrede ná het huwelijk van Engelse koningin Victoria (1840 met Albert van Saksen-Coburg)
Toen Victoria in het land van haar Duitse echtgenoot de glazen ballen aantrof, was ze zo betoverd dat ze de kerstballen in Engeland introduceerde!In plaats van glazen, zeer breekbare ballen, worden tegenwoordig de meeste  kerstballen van kunststof gemaakt.


Iedereen versiert zijn (kunst of echte) boom naar eigen inzicht, maar het schijnt dat er “regels” voor het aantal ballen in een boom zijn: Voor een boom van 1.80 zou je volgens een (geheime?) formule 37 kerstballen nodig hebben, een piek van 18 centimeter hoog, 9 meter slinger en ruim 5,5 meter kerstverlichting!
*) De komst van de (glazen) piek hing samen met een nieuwe glasblaastechniek, waardoor veel dunnere en lichtere kerstboomdecoraties gemaakt konden worden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s