Roodborstje tikt (weer) tegen het raam

In september verleden jaar ( 10 en 14 sept) schreef ik al blogs over roodborstjes; hoe ze aan hun naam komen  (gebeurde bij de kruisiging van Jezus) én waarom ze NIET tegen het raam tikken om binnengelaten te worden (ze zien zichzelf weerspiegelt in de ruit en vallen aan)
Nu las ik weer een nieuw roodborstenfeitje!De reden waarom roodborstjes zo vaak op kerskaarten staan!

In Groot Brittannië, in de Victoriaanse tijd ( koningin Victoria regeerde van 1837-1901) hadden postbodes een rood uniform, ze leken op roodborstjes (robins) en werden ook Robins genoemd! (De postbodes in die tijd schenen wél op deuren te kloppen om de post te kunnen overhandigen)
Omdat de kersttijd topdrukte voor de postbodes met zich meebrengt ( inmiddels wellicht verledentijd door de mogelijkheden van apps en e-mails) werden toen kerstkaarten met afbeeldingen van “roodborstjes” die tegen het raam tikten of roodborstjes die bij een brievenbus zitten, gemaakt. ( dus eigenlijk de postbode brengt mijn kerstwens naar jou, verdierlijkt in een roodborstje)

Rood (en groen) is dé kleur met kerst (schijnt door de hulst met bessen te komen) dus de roodborst zal nog wel een tijdje( ook zonder een postbode te verbeelden), op huidige, kerstkaarten afgebeeld blijven.

Zelf hebben mijn lief en ik een bijzondere band met roodborstjes en niet alleen in de Kersttijd! Behalve dat we er één in de voortuin én een in de achtertuin hebben, die zo aan ons gewend zijn dat ze niet wegvliegen als we in hun nabijheid komen, hebben we ook op de camping in Engeland nog al eens encounters met robins gehad.

Het zijn vogeltjes die graag mensen om zich heen hebben en wij vinden ze ook leuk!( de meeste mensen denk ik)

2 gedachten over “Roodborstje tikt (weer) tegen het raam

  1. Hoi Baars, Ja roodborstjes zie ik graag komen, evenals de andere kleine, maar o zo leuke andere vogels. Helaas is mijn tuin niet geschikt voor vogelhuisjes, dat heb ik al uitgeprobeerd, te open, maar mijn boom aan de voorkant levert nog steeds een boeiend vogelvolk, alleen in de winter, want zomers is het bladerdek te dicht, maar de boom is me zo! Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s