Tuinbeelden (2)

In september schreef ik al een blog over tuinbeelden, toen wist ik nog niet dat het soort tuinbeelden regionaal verschilt.

De eerder gefotografeerde tuinbeelden waren grotendeels van beelden uit Noord Hollandse tuinen (een enkele uit de provincie Utrecht)
De beelden uit dit blog komen allemaal uit de provincie Gelderland.
Ik zag daar bijna geen boeddha’s in tuinen (1 slechts) en veel meer (stenen) dieren dan in Noord Holland.
Wat in Gelderland natuurlijk meteen opvalt, in vergelijking met de Randstad is dat er veel grotere tuinen zijn. Er is daar véél meer ruimte. Veel kleine dorpjes en stadjes, veel platteland.

Ook in Gelderland wonen mensen wel in steden, die géén voortuinen hebben.
In Doesburg  bijvoorbeeld. Toch zag ik daar een tuinbeeld (zonder tuin) vóór het huis.
Ik vond hem wat macaber ook al had hij (voor de vrolijkheid?) nepbloemen in zijn handen.

In Gelderland zijn, heden ten dage mensen, ook mensen die geen “ bewerkelijke tuinen” met planten en struiken willen; ze plempen (net als veel in de Randstad gebeurt) de voortuin vol met grind of tegels of grindtegels .
Soms hebben ze dan wél weer een tuinbeeld.

In één geval een vrachtwagen met 3 (bijna)  dode plantjes; in een ander geval (bij een split levelwoning) een brandweerman mét spuit en bij nog een ander grindtegelhuis een stilleven met twee planten en een prachtig uilenbeeld.

Ik zag ook twee kinderbeeldjes staan, één achter een zielig plantje en een ander, kleurigere in een tuinhoekje op straatstenen. Verder een egel mét een raar soort slakbeeld in het grind én, bijzonder, een  ovale grindbak  met palen of het getal 411 ? ( NIET het huisnr) met daarop een meeuw; én ergens anders een aandoenlijk beertje (of is het een poes?) die op zijn/haar rug tegen het huis aanligt.

Van klein naar groot: een mega grote grastuin met, dichtbij de straat een (roestbruine) haan met wat kippen, een prachtig gezicht.Iedereen heeft een andere smaak en een ander idee van wat een tuin zou moeten zijn; Een uitzichtpunt voor als je binnen zit; een terras voor de zomer; een netjes aangelegde tuin met border en bloemperkjes, een wilde plantentuin, een moestuin, een kinderspeeltuin óf een noodzakelijk iets dat zo min mogelijk onderhoud moet vergen.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden.
Vaak past daar één of meer beelden in.
Zelf vond ik een apart tuinarrangement in Gelderland: een watertje mét kraantje en grind, waar ik dacht een schildpad te zien, twee babyeendjes én een nijlpaard. Een aparte combinatie!En…..mijn favoriet, in een jaloersmakende grote tuin, een giraffebeeld.

Leuk om, bij een wandelingetje in de buurt eens bewust te kijken naar wat mensen zoal in hun tuin hebben staan (niet loeren, maar kijken)
Het kan je verrassen!

Een gedachte over “Tuinbeelden (2)

  1. Hoi Baars, Prachtig om de wisselende smaak van al deze mensen te zien. Het geeft ook weer, wat het kenmerkends is (geweest) in hun leven, niet zozeer de uit-beelding zelf als wel wat het symboliseerde. En ineens begrijp ik wat mijn prachtige boom, een Magnolia, betekend in mijn met grind bedekte voortuin: Groei en het maakt me stil. Dank voor je verhaal Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s