Onbekend woord

Door (kruiswoord)puzzelen en woordspelletje te doen leer je wel eens een nieuw woord.
Het zijn zelden woorden die je in de “gewone” spreektaal gebruikt, desalniettemin vind ik het leuk om de herkomst te achterhalen. ( als het woorden met “onmogelijke” letters zijn, is het fijn om met wordfeud of scrabble bv. met de q of x méér mogelijkheden tot je beschikking te hebben)

Deze keer zag ik, voor het eerst het woord “qatten” voorbij komen.
Het woord qat ken ik van Wordfeud (volgens mij is dat het enige woord met een q zonder dat het dooreen  u gevolgd wordt)

Qat, ook wel “khat” is een drug, bladeren van een struik, de Catha edulis.
Die struik komt voor in landen als Ethiopië, Somalië en Jemen en wordt daar al eeuwenlang als medicijn én als roesmiddel gebruikt.

Ik heb noch de stuff noch het woord (in spreektaal) ooit gebruikt.
Bij het woordspelletje Wordfeud mag qat, maar ook het meervoud qats en zelfs de verkleinwoorden: qatje en qatjes worden wel eens gemaakt!

Uit bovenstaande volgt dat “qatten” dus NIET het meervoud is van qat.
Wat dan wel? Een werkwoord?
Ik zoek het op en zie:

Tegenwoordige tijd qatten
Ik qat
Jij qat
qat jij?
U qat
Hij/Zij/Het qat
Wij qatten
Jullie qatten
Zij qatten

Een werkwoord dus, maar wat betekent het?
En dan komt de raarste zin die ik ooit bij een betekenisuitleg voorbij zag komen:
Zich katoen houden.
De verklaring daarvan staat er (gelukkig) achter: d.w.z. zich stil, bedaard, rustig houden.
En ook de herkomst:  qatten komt van het Hebreeuwsche qatôn (qôtaun), dat klein betekent!
Weer wat geleerd!

Slechts 0,11% van alle (Nederlandse!) (leen)woorden beginnen met een q.
Volgens www.encyclo.nl beginnen 1011 woorden met een qu en  zijn er slechts 10 woorden met een q alleen ( daar tellen ze dan: eq, bq en sq bij, dat volgens mij afkortingen zijn (zelfs de letter q wordt daar meegeteld als woord!)

Ik ken wel woorden beginnen met een Qu anders dan (a)qua, maar die komen of uit Latijn, Frans of Engels en in de praktijk blijft het in woordspelletjes bij quad (=motor met vier grote, brede wielen bestemd voor zwaardere terreinen) quiz, quilt (doorgestikte patchwork deken), quasi, queen en quote en daar alle vormen van (woorden als aquarel, equipe en plaque zijn in woordspelletjes (wf, scrabble of stapelwoord) maar zelden mogelijk.

Een gedachte over “Onbekend woord

  1. Hoi Baars, Neem me a.u.b. niet kwalijk (qualijk), maar het woordje qat deed me onmiddellijk terugvoeren naar het Breda van mijn jeugd: de Kwatta fabriek, van repen chocolade , veel gebruikt in de eerste WO door de soldaten en ik kwam ze tegen in de garnizoen stad Breda, elk weekend als de dienstplichtige soldaten naar huis gingen in de daarvoor gereserveerde treinen en het veelvuldig gebruik van de repen Kwatta, waren voor mij en de medeverzamelaars reden om de soldaten te overtuigen de wikkel aan ons te geven want wij kregen daarvoor bij een bepaalde hoeveelheid een prachtige, buigzame ouderwets geklede minisoldaatje ( ongeveer 20 cm ). Dat heeft niets met qat te maken, .aar het verband is voor mij zo helder als glas : Kwatta = Qatta, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s