Black Friday

Al een tijdje word ik doodgegooid met reclames op telefoon, laptop, in krant en bladen over Black Friday, alsof we niks anders te doen hebben dan kopen, kopen en nog eens kopen!

Om te zien wáár al dat geroep om klanten nu eigenlijk vandaan komt ben ik even in het fenomeen Black Friday gedoken. Waar komt het vandaan?
Amerika. Natuurlijk, waar anders

Het schijnt dat de eerste keer dat de term Black Friday  werd gebruikt door de politie  van Philadelphia was, in de jaren ’50!  De verkeersdrukte was daar, op de dag ná Thanksgiving, zo erg dat het ZWART zag van de auto’s!
Dit heeft (nog) niets te maken met het trekken van klanten met hoge kortingen, zoals de DIE dag (dagen) nu “ingevuld” wordt.
Black Friday blijkt in Amerika DE dag te zijn om te starten met de kerstinkopen!


Eerst vieren de Amerikanen en Canadezen Dankzeggingsdag.
De Amerikanen de vierde donderdag in november, Canadezen vieren het op een andere dag.Ze zeggen dank voor (oorspronkelijk) de oogst én alle andere goede dingen. Veel werknemers hebben die dag dan vrij!
De dag ná Thanksgiving gaan de winkels vroeger open en geven ze hoge (tot wel 75%) korting om mensen naar de winkels te lokken.
Mensen staan voor die aanbiedingen soms uren in de rij!
Helaas is deze (stomme) traditie ook naar Nederland overgewaaid en wordt ook hier op die dag de focus gelegd op kopen, kopen en nog eens kopen. Vaak gaan de  zogenoemde waanzinnige aanbiedingen al een week eerder in en gelden ze  tot Cyber Monday ( marketingterm voor de start van online Klaas/Kerstshoppen)

De Consumentenbond waarschuwt dat veel van die chocoladeletteraanbiedingen niets voorstellen; slechts één op de 10 aanbiedingen is de moeite waard (onderzoek !)
(Bij de van – voor prijs moet de van- prijs van minstens 3 maanden vóór black Friday gehanteerd worden, iets dat vaak NIET gebeurd, zo blijkt)
 
Ik voeg hier een waarschuwing van mezelf aan toe: Nu, in Coronatijd lijkt het me niet slim om massaal naar winkels te gaan en ook nog eens in de rij te gaan staan ( in de rij staan om je geld  ergens  af te geven vind ik sowieso een enorm stom idee)

Eerst dankzeggen voor wat je hebt en de dag erna meer, en nóg meer gaan kopen?????
Rare jongens, die Amerikanen*)
En wij Hollanders? Wij volgen ze na!


*) vrije interpretatie van Obelix, die vaak “Rare jongens, die Romeinen” zei.

Een gedachte over “Black Friday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s