Lage Vuursche

Op een mooie weekenddag in november rijden we naar de Lage Vuursche.

De Lage Vuursche is een lintdorp in de Gemeente Baarn; er is landgoed Drakensteijn waar momenteel ons vroegere koningin (nu prinses) Beatrix woont, waar de mooiste midgetgolfbanen van Europa zijn en waar tal van (pannenkoek) restaurants zijn.

De golfbaan heeft 3 soorten banen: gras, gravel en biljartbaan.
De grasbaan is, als wij er zijn, gesloten; we kiezen de biljartbaan. Biljart heet zo omdat via stuit van de zijkanten ( band) gespeeld, puntenaftrek oplevert.

Een prachtig aangelegde baan met een Japans paviljoen, prachtige bomen, waarvan de acer nu, zowel de boom als de bladeren op de grond, beeldschoon zijn, waar Harry Potter de toilet aanwijst en Bobby, de hond van Kuifje op een baan probeert te komen én waar ook iets aan educatie wordt gedaan; er wordt iets over een moerbeiboom via een bord uitgelegt.

De laatste baan is  voorzien van een miniatuur van het kasteel Drakensteijn.
Na het golfen  lopen we door het bos in de buurt van het ECHTE kasteel.  
Er is vanaf  de bospaden slechts door het hek, een glimpje van het kasteel te zien. Camera’s op het hoge hek houden de langslopende toeristen in de gaten en bij het toegangshek staan leden van de marechaussee.

Naast het hek van Drakesteijn staat de Stulp (Ned.Hervormd) kerk met daarom heen de begraafplaats waar ook Beatrix zoon, prins Friso (2013) begraven ligt*)

Het bos er naast is prachtig met roodbruin en gele bladeren aan de bomen en op de grond en mooi gevormde en al dan niet begroeide stronken op de grond.

Aan het eind van de wandeling, zien we op een open stuk weiland  “witte wieven” **) het heeft iets mystieks.

Na de wandeling gaan we pannenkoeken eten bij één van de pannenkoekrestaurants die het dorp rijk is. (Geen bakker of groenteboer in het dorp, maar veel restaurants)
Het is druk met toeristen; (midget)golfers, wandelaars en mensen die een glimp van onze vroegere koningin hopen op te vangen. Zomers zitten de terrasjes vol, nu staan er de brandende vuurkorven.
De placemats van de door ons gekozen pannenkoekengelegenheid, de Vuursche Boer tonen het kasteel Drakensteijn in vroegere tijden. Er komen gigantische borden met grote pannenkoeken op te staan.
Een heerlijk besluit van een leuke dag in goed gezelschap.

*) De begraafplaats raakte in 2012 vol; de toenmalige Koningin Beatrix schonk toen, als “buurvrouw” van de begraafplaats 400 M2 van haar grond, voor uitbreiding van de begraafplaats.

**)Mistflarden of mistbanken worden in Noord- en Oost-Nederland ook wel witte wieven genoemd. 

Een gedachte over “Lage Vuursche

  1. Hallo Baars, Na mijn nek operatie in de jaren ’90, besloot ik dat mijn leven moest veranderen en via het maatschappelijk werk kreeg ik het advies om het Prins Hendrik Oord te bezoeken, waar je kunt herstellen van allerlei geestelijke ziekten, maar ook na ingrijpende operaties verhaal kunt halen. Die instelling heb ik bezocht en ligt in de bosrijke buurt van Lage Vuursche. Dat bracht de blog van vandaag bij mij naar boven en ik kijk terug op een zeer geslaagd bezoek. De omschrijving die je van het dorp geeft klopt helemaal, alleen de midgetgolf banen heb ik niet bezocht. Wel de bossen en wij liepen van het PHO naar Lage Vuursche een pracht wandeling door de pracht bossen, oud en veel herten. Ook heb ik het paleis Soestdijk bezocht en met veel kennissen uitstapjes gemaakt naar de omliggende dorpen. En niet te vergeten de Pannenkoeken huizen, waarvan ik en medebewoners van het PHO uitbundig genoten hebben. Lage Vuursche een diepgaande prachtige belevenis. Alles was er: persoonlijke begeleiding, groepsbegeleiding, lichamelijke oefening, culturele expressie, eten en slapen en een verblijf van 3 maanden, van alles heb ik intens gebruik gemaakt. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s