Dieren; oud en nieuw

Oud: Jarenlang dacht men dat zeesponsen de allereerste dieren op aarde waren, maar in 2008 vonden onderzoekers*) aanwijzingen dat de ribkwal nog eerder voorkwam.

Daarna, in 2016, bestudeerden onderzoekers**) 640 miljoen jaar oude rotsen en zij dachten (niet bewezen) dat deze geproduceerd waren door sponsen, dus kwamen de sponsen toen weer in de picture als de oudste dieren

Dickinsonia (meercellig “dier”) waren er 560 miljoen jaar geleden al ( zo oud zijn de fossielen die gevonden zijn)
Maar…..zijn dat wel dieren?
Men***) denkt van wel omdat er sporen van cholesterol in de fossielen zijn gevonden (cholesterol komt vrijwel alleen voor bij dieren)

Onderzoek staat  echter niet stil, men blijft zoeken naar nog oudere dieren.

*)studie van National Science Foundation
**)onderzoekers Massachusetts Institute of  Technology
***) Australian National University

Nieuw: Hoe zit het met nieuwe dieren? Hebben mensen bijvoorbeeld ”nieuwe” huisdieren?
Dan moeten we eerst definiëren wat een huisdier is.
Een gezelschaps- of huisdier is een dier dat zijn eigenaar of een gemachtigde persoon vergezelt tijdens niet-commercieel verkeer, en dat voor de duur van dit niet-commerciële verkeer onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de gemachtigde persoon blijft vallen.
Volgens NVWA.*

Er zijn dieren die al “bestaan” maar dan “opeens”  huisdier worden

Een agaatslak is daar een voorbeeld van. Dit weekdier schijnt “opeens” in terraria in huis gehouden te worden.

Soms houdt men in een ander land/ werelddeel een huisdier en “waait dat over” naar ons land. Het schijnt dat momenteel in Japan kevers als huisdier populair zijn geworden

Ook komen er écht NIEUWE huisdieren: kruisingen van bestaande soorten, dat kan nadelen én voordelen hebben!

De Bambino Sphinx ( kruising van de Munchkin en de Sphynx) is daar een voorbeeld van.

Dier & Recht maakte begin 2019 bekend dat designercats allerlei gezondheidsproblemen kunnen krijgen en vaak lijden aan chronische pijn door hun afwijkingen.

De Bambino Sphynx is een designercat zonder vacht en snorharen en het dier heeft te korte pootjes. Om dit naakte dier te krijgen, kruisen fokkers de Munchkin met de Sphynx. Munchkin is een kat met dwerggroei en de Sphynx is een naakt kattenras zonder snorharen. Door de erfelijke afwijkingen van beide rassen te combineren heeft de Bambino Sphynx meer risico op huidkanker, luchtweginfecties en pijn door hernia’s en gewrichtsslijtage. De snorharen die het dier mist zijn essentieel voor communicatie en waarneming. “De fokkers maken deze dieren bij voorbaat gehandicapt” (aldus Dier & Recht) Sinds april 2019 heeft de Rijksoverheid ingesteld dat dit nieuwe dier niet meer gefokt mag worden.

Ook de Labradoodle (en Goldendoodle), kruising tussen labrador en poedel ( en retriever met een poedel) is een relatief nieuw (1988) (huis)dier

Een labradoodle is gefokt als hypoallergene assistentiehond: hulpbehoevende die allergisch voor hondenharen zijn kunnen nu TOCH een hulphond in huis nemen. Een hond die de intelligentie van de poedel heeft en de zachtaardigheid van een labrador. Het kruisen van rassen kan dus ook een positief effect hebben op mens én dier en niet alleen voor het mooi zijn!**)

*) NWVA= Ned.Voedsel- en Waren Autoriteit
**) Door hun zachtaardige, toegewijde en speelse karakter zijn labradoodles geweldige gezinshonden, maar absoluut niet geschikt als waakhond)

Een gedachte over “Dieren; oud en nieuw

  1. Hoi Baars, Vreemde huisdieren hebben sommige wereld bewoners, maar ja, dat zeggen ze misschien ook van onze honden en katten. Nog erger vind ik het als wilde dieren als jonkie worden binnengehaald en weer afgedankt als ze te groot of te wild of beide werden. Dan ben je te verkeerd en te onnadenkend geweest toen je besloot, meestal op de illegale markt, een wild dier in huis te nemen. Dit is ingrijpen in een leven van dieren, wat betekend ingrijpen in een natuurlijke manier van leven. Gelukkig is de hulpverlening daaromtrent enorm toegenomen, zoals te zien is op de TV zender “Love Nature”, l Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s