Tweedeling?

Ik houd van mijn verjaardag vieren; (bijna) alle mensen waarvan ik houd op één plek.
In de praktijk ben ik meestal van te voren druk met boodschappendoen en op de dag zelf met “bedienen” maar dan op DE dag rondkijkend, geniet ik van al de bekende, geliefde gezichten om me heen.

We hebben nogal wat verjaardagvieringen rond deze tijd.
Sommige vrienden en familieleden vieren het, sommigen niet.

Eén vriendin had een restaurantje afgehuurd waar alle familie en vrienden (QR aan de bar laten zien) ingeënt en wel konden vieren (geen kus of handen geven en op redelijke afstand)
Een andere vriendin lag (tijdelijk) in een verpleegtehuis; we kregen( 2 aan 2)  een tijdsslot; wij kwamen, andere gingen; wij gingen, een ander kwam.
Een ander familielid (grote woonkamer) had alleen de allernaasten gevraagd; we waren in klein comité bij elkaar en vierden héél gezellig en knus.
Bij weer een ander familielid waren we met een klein aantal mensen binnen toen ik dáár pas hoorde dat de jarige  zelf NIET gevaccineerd was ! Ik had het niet gevraagd en zij hadden het niet gezegd)

Twee keer achter elkaar heb ik mijn verjaardag niet gevierd. Dit jaar kreeg ik appjes en telefoontjes vóór mijn verjaardag; VIER JE HET? Ik besloot van wel.

Doordat nogal wat mensen in mijn omgeving onregelmatig werken kunnen ze niet allemaal op DE dag, dus zijn er al meerdere “vier- momenten” , (bijna) Coronaproef kan.

Wat ik zelf al dan niet doe, moet IK weten, maar ik vind niet dat ik andere (verjaarsgasten) kan confronteren met ongevaccineerde gasten.
Ik vond het moeilijk de ongevaccineerden  voor DE dag af te zeggen, maar ik heb het toch gedaan.Op de dag zelf ( 3 mensen binnen) wordt er aangebeld (we hebben helaas geen achterom met achterdeur) door een vriendin, ze staat op afstand van de voordeur met 2 pakjes in haar handen.
Ze wijst op de pakjes “Ik weet niet zo goed of ik ze voor de deur moet zetten of….?”
Ze laat de rest van de zin in de lucht hangen en vertelt dat haar dochter Corona heeft en dat haar man haar onlangs nog gezien heeft. Haar man (voelt zich prima) heeft zich laten testen, en blijft, in afwachting van de uitslag, thuis. Zij voelt zich ook prima, heeft al Corona gehad; zich al een paar keer laten testen (op 1x na, elke keer negatief).
Ze vind het testen naar en heeft deze keer besloten af te wachten of haar man positief of negatief is en afhankelijk daarvan al dan niet in quarantaine te gaan.

Ze laat het bij mij of ze al dan niet binnen zal komen.
Ik heb het moeilijk! Ben blij haar te zien en erg blij dát ze het eerlijk zegt.
Ik besluit mijn gasten te laten beslissen; ik loop naar binnen en vraag de aanwezigen wat ze hiervan vinden.
Hun mening: Het kán zijn dat ze besmet is en de besmetting door kan geven, dus niet naar binnen.
Mijn vriendin heeft alle begrip komt een andere keer terug als deze, wellicht donkere wolk, boven haar hoofd, verdwenen is. We praten even aan de deur, op afstand en ik krijg cadeautjes overhandigd met gestrekte armen.
We nemen afscheid ( het doet me pijn, ik laat “normaal” iedereen altijd binnen, maar de tijd is nú nog steeds niet “NORMAAL”)*)

In mijn naaste omgeving heb ik een jong iemand (verpleegster) die Corona heeft gehad, in het allereerste begin toen er nog weinig bekend was over COVID 19 (februari 2020) Ze is behoorlijk ziek geweest. Nog steeds is ze niet de oude (werkt 3 halve dagen in de week) en leeft met ernstige vermoeidheidsverschijnselen.
De familieleden die Corona een “griepje” vinden en zich niet laten inenten kunnen mij niet van hun standpunt overtuigen en ik hen niet van het mijne ( dat pas als we allemaal gevaccineerd krijgen het Coronagevaar misschien wijkt)
Een gevolg van ons verschil van opvatting omtrent Corona is, dat we elkaar zelden zien, héél soms buiten met een gezamenlijke wandeling.

Premier Rutte zegt zich zorgen te maken over de (door Coronamaatregelen)  tweedeling in de maatschappij. Ik denk zelf dat er méér dan 2 “partijen” zijn.
Er is een gevaccineerde bevolking en er is een deel die de ernst van de Corona ontkennen; er is ook een deel die in een complottheorie gelooft én er zijn mensen die geen inentingen in hun lijf willen ( sommigen omdat er (nog) niet bekend is wat die entstof op de lange duur in je lijf doet)
Deze groepen leven mét elkaar.
Ik ondervind dit in mij eigen omgeving, IK kan er niets aan veranderen en wil niemand op zijn mening hierover  afwijzen, maar het maakt het leven MET elkaar wel moeilijker, zeker als je jarig bent.


*) de test was negatief: géén Corona


Aanvulling: Vandaag sprak ik iemand in de zorg, onlangs 30 geworden, één van een tweeling.
Ze hebben hun 30 jarige verjaardag samen gevierd mét gasten, zoveel mogelijk Coronaproef (afstand, ventilatie ed)
Zij hebben vrienden en familie bij de uitnodiging gevraagd of ze getest waren (we gaan het niet controleren, maar vertrouwen je op je woord)Mensen die niet gevaccineerd waren moesten een, niet langer dan 24 uur geleden negatief Coronatestresultaat WEL bij binnenkomst laten zien.
Ze vertelde dat er mensen hadden afgebeld met hoestklachten.
Achteraf bleken er 2 genodigde, afgebelde gasten, Corona te hebben gekregen.
De kersverse 30 jarige zei dat ze blij was dat ze het zó gedaan hadden : Ze wilden niet dat hun verjaardag een nare bijsmaak achterliet!2 gedachten over “Tweedeling?

  1. Hoi Baars, lezend hoe jij ermee omgaat, Corona, heb ik respect voor je consequente houding. Ik vind de ziekte niet om te bagatelliseren, ben dus aan huis verbonden op mijn rondje om het blok heen en voel me ongevaccineerd en ongetest heel veilig, ik heb mijn vertrouwen gegeven aan onze Schepper en ben daar ook consequent in. Met jou respecteer ik elke ander inzicht of mening en wacht de komende zaken rustig af, Johannes

    Like

  2. Je hebt dit mooi verwoord. Het is ook lastig. En zal altijd blijven. Ook hier in de familie en vriendenkring is dat het geval. Om over mijn werk met collega’s en de vele verschillende redenen van wel of niet enten, wel of niet de regels strikt naleven enz. nog maar te zwijgen. Ik vind het soms zo verdrietig om te zien hoe er gereageerd wordt. Dat er steeds met het vingertje naar de ander gewezen wordt. Gelukkig is dat bij ons in de directe familie en vriendenkring niet het geval. Ik hoop ook echt dat dit zo blijft! Accepteren dat iemand anders er anders over denkt en daardoor het contact wat anders is. Ik duim dat er weer een tijd komt zoals het oude “normaal”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s