Buitenlandse kruisbessen

De Chinese kruisbes is een vrucht die wij in Nederland kennen onder de naam kiwi.
Deze vrucht  komt, de oorspronkelijke naam meldt het al, uit China.
Rond 1900 kwamen enkele kiwizaden terecht in Nieuw-Zeeland, waar de planten door Nieuw-Zeelandse tuinders verder werden veredeld. Daar hebben ze de Chinese Kruisbes ook “vernoemd”.

Vernoemd naar een vogel; de kiwi. Deze komt alleen in Nieuw Zeeland voor en is een niet- vliegende ietwat donzige vogel, vandaar dat de uit China afkomstige kruisbes daar kiwi genoemd werd.
Als kiwi is deze vrucht  inmiddels in de hele wereld bekend (de kiwivogel zelf werd door de Maori’s zo genoemd omdat het mannetje zo’n geluid( “kiwi”) naar vrouwtjeskiwi’s maakt; een onomatopee dus)

Kiwi’s (de vruchten) hebben warme temperatuurnodig en worden, behalve in Nieuw Zeeland ook in Noord-Amerika (Californië) en Italië gekweekt.( De kiwi’s die we hier in Nederland eten komen van mei tot november uit Nieuw Zeeland, van december tot mei uit Italië)

Ooit hebben we op een camping in Frankrijk gestaan waar  kiwi’s werden gekweekt.  We stonden tussen de rijtjes kiwibomen in! Helaas waren we er NIET in de tijd dat de kiwi’s rijp waren.

De inhoud van een kiwi.

Van de kiwi kun je ook de schil eten, het schijnt zelfs gezond te zijn (bevat vezels, goed voor de stoelgang)  
Kiwi’s bevatten de peptide kissper (beschermt tegen ontstekingen)
Kiwi’s zijn erg gezond: In kiwi’s  zit per 100 gram gemiddeld 7 gram fruitsuikers wat relatief laag schijnt te zijn t.o.v andere exotische vruchten.
Kiwi’s zijn extreem rijk aan kalium ( instandhouding van een juiste bloeddruk)
De kiwi “verslaat” de sinaasappel betreft vitamine C en antioxidanten; in een kiwibes zit nog meer.

Bovenstaande is eigenlijk een (vrij lange) inleiding voor een nieuw product dat ik onlangs “tegen kwam” en gekocht heb: mini kiwi’s, ook  wel Siberische kruisbessen genoemd.
Deze komen uit, de naam geeft het al weg; Siberië én het noorden van Japan én Oost- Mantsjoerije.
De plant is, evenals zijn grote broer, een krachtige klimmer. In tegenstelling tot de kiwi, is de minikiwi winterhard. Daardoor kunnen de kiwibessen geteeld worden in gebieden waar de kiwi zelf niet groeien kan (in Ned. en België rijpen de kiwibessen “gewoon” aan een struik buiten!)
Deze kiwibessen hebben de grootte van een druif; er schijnt zelfs wijn van gemaakt te kunnen worden!


In tegenstelling tot de Kiwi (en Zespri) die hier helemaal ingeburgerd zijn heeft de kiwibes moeite hier voet aan de grond te krijgen. IK had ze ook nog nooit eerder ergens gezien.
Eén van de oorzaken dat ze hier niet vaak te zien zijn, schijnt  het feit te zijn dat ze tot niet lang na de oogst goed te houden zijn.
Ik heb er nu een paar gegeten en vind ze inderdaad net minikiwi’s.
Ze zijn rijk aan mineralen en de kiwibessen schijnen een nog hoger vitamine C gehalte te hebben dan de kiwi’s zelf.
De kiwibessen die hier in Nederland (soms) te koop zijn schijnen voornamelijk uit Chili te komen, zo las ik ( de mijne dus niet, die komen uit Italië en hebben dus gelukkig minder vlieguren)


Een gedachte over “Buitenlandse kruisbessen

  1. Kruisbes = Kiwi, wie had/ heeft dat ooit gedacht ? Wel onze onderzoeker van alle dag, te weten Baars. Niet dat hij/zij dat wist, maar zijn/haar onderzoek heeft dit opgebracht. Iets wat ik ook aan de lijst van weetjes toevoeg, Dank weer Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s