Pacifist

Een pacifist is iemand die duurzame vrede nastreeft en tegen oorlog is.
Een mooie omschrijving van een pacifist vind ik ook: iemand die op het standpunt staat dat geweld geen geschikt middel is om problemen op te lossen.
Pacifisme is vredelievendheid.
Eigenlijk bijzonder dat er een NAAM voor iemand is die TEGEN oorlog is, want wie is er VOOR oorlog?

Nu we al een generatie lang géén oorlog kennen in Nederland is die pacifistische ideaal hier misschien wat op de achtergrond geraakt. Vrede in Nederland is zo goed als normaal! (Maar kijken verder dan alleen Europa…..)

Het Peace symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifistische ontwerper Gerald Holtom als embleem voor een betoging tegen kernwapens.
Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: betekenis “Nuclear Disarmament”

Een vroeger “obstakel”  in het leven van mannelijke pacifisten was de dienstplicht (= de verplichting tot het tijdelijk vervullen van militaire werkzaamheden)
Weigeren om wapens te dragen en te gebruiken was vroeger niet mogelijk; jongens van een bepaalde leeftijd moesten! (uitstel vanwege studie of onmisbaarheid thuis was wél mogelijk)

In de tijd dat de dienstplicht nog “gewoon” was ( ingesteld in 1810 toen Lodewijk, broer van Napoleon hier koning was) werd iedere jongen van 18 jaar opgeroepen voor de dienstplicht (voor ca.2 jaar)
Dienstweigeren was strafbaar; dienstweigeraars werden gevangengezet. (gevangenisdorp Veenhuizen was gedeeltelijk bestemd voor detentie van dienstweigeraars)

In 1923 kwam de dienstweigeringswet tot stand, een mogelijkheid tot het weigeren van de militaire dienst voor pacifisten die elke vorm van geweld afwezen. ( zoals Jehovagetuigen, zij konden vanwege hun geloof NIET in dienst)

De Nederlandse dienstplicht is niet “afgeschaft” zoals ik dacht maar de opkomstplicht is “uitgesteld” (mei 1997)*

Deze affiche (een vrouw schopt tegen een raket) representeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de vredesbeweging in Nederland.
Het affiche is ontworpen door Opland (pseudoniem van de politieke cartoonist Rob Wout) en symboliseert de succesvolle samenwerking tussen verschillende vredesorganisaties die zich, ná de grote demonstratie tegen kernwapens in november 1981 in Amsterdam, onder het Komitee Kruisraketten Nee hadden verenigd.

Qua politiek was er in Nederland ooit een Pacifistische Socialistische Partij, de PSP,  in 1990 opgegaan in Groen Links.

Aan al deze pacifistische idealen moest ik denken toen ik onlangs bij een fietstochtje een kanon in een voortuin zag staan.
Grote (voor)tuin, groot kanon ( ik schat zo uit de tijd van Lodewijk Napoleon)
Wat  wil je uitstralen met zo’n wapentuig in je tuin?

Niet het huis van een pacifist denk ik dan!

Een gedachte over “Pacifist

  1. Hoi Baars, In Nederland is de vraag open maar behelst meer dan 50 % die tegen oorlog zijn ( cijfermatig is mij onbekend, zoals er veel me onbekend is. Buiten Nederland is er veel oorlog, waarvan minstens één partij ook oorlog wil. In deze tijd van veranderingen worden de ogen op andere bedreigingen gericht, denk aan klimaat, en deze veranderingen, zoals klimaat, zal de keuze om oorlog te voeren aanzienlijk verminderen, zo het niet juist is wat ik beweer, is het een hartgrondige wens, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s