Ronde van Sint Maarten

De weersverwachtingen voor gisteren waren wisselvallig, dus dikke kleren aan (plu in de tas) en dan, na het avondeten, op weg naar Utrecht.
Er is een parkeergarage onder het plein waar we moeten zijn.
Als we boven de grond komen waait het behoorlijk, het is koud!
We hebben afgesproken onder de overkapping van het busstation Leidsche Rijn

De overkapping, een ontwerp van Annebregje Snijders heeft in 2020 de Rietveldprijs gewonnen en bestaat uit een ruimtelijke staalstructuur waarin 10 hexagonale laagpuntvlakken zijn gespannen. Daartussen en -langs  zijn weer 18 driehoekige hoogpuntvlakken aangebracht; in het midden zijn nog weer 9 hoogpunten verwerkt.
Een prachtig ontwerp waaronder we nu, uit de wind kunnen wachten tot ons tijdsslot is aangebroken.

De kaartjes geven het tijdsslot aan (250 bezoekers per keer), waarop we de hekken in mogen. Het is event is buiten, de organisatie heeft een ontheffing van het QR-code tonen; het evenement heeft de status van een doorstroomlocatie gekregen.

Er zijn kinderen met (zelfgemaakte?) lampions; er is muziek, kortom het lijkt ook van een afstand, beregezellig.
Ik vermoed dat het koude weer (er dreigt regen) veel mensen mét kaartjes (ze zijn gratis) thuis hebben gehouden. Er lopen bij lange na geen 250 mensen! Wij vinden dat wel prettig. Alles is goed te zien (en Coronaproef)

We lopen langs allerlei, van papier gelijkend materiaal gemaakte, verlichte objecten, soms zien we wat het voorstelt, soms is het figuratief.

Het is niet alleen maar mooi en pret, de toeschouwers worden ook aan het denken gezet:
Zo vieren de Universiteit van Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht  dit jaar 385 jaar wetenschap in Utrecht. er wordt  via een formulier opgeroepen een vraag te stellen, waarvan sommige (mét antwoord, neem ik aan) op de wetenschapsagenda zullen komen te staan.

De toeschouwers van dit Licht Event maken ook  kennis (d.m.v. foto’s en teksten) met Malala Yousafzai  uit Pakistan. Ze strijd oa voor het recht van kinderen op onderwijs. Daarvoor kreeg ze in 2014  de Nobelprijs voor de vrede .

Licht  bestaat bij de gratie van duisternis.
Het is nu, om half 10, behoorlijk donker, maar niet alleen trekken de witverlichte objecten de aandacht, ook her en der in roze en blauw licht staat een muzikant, een flamencodanseres.


En  (trieste) clowns, sprakeloos, maar met bordje met teksten als “honger”, “dorst” en “moe” staan her en der naar ons te kijken.
Een beetje surrealistisch, zo’n geschminkt persoon, die blijheid hoort uit te stralen, zo droef te zien, met op een kartonnen bordje de reden van zijn(haar?) droefheid

Overdag ziet het plein er zó uit, ik denk dat we deze plek ook bij daglicht wel eens gaan bekijken.

Vóór de bioscoop is de Ronde van Sint Maarten teneinde gekomen; op het Vuurplein zijn tentjes met drank en eten en picknicktafels om het te nuttigen. We zijn best koud geworden en gaan voor de warme chocolademelk met slagroom. Het smaakt goed.
We lopen weer terug naar de prachtige overkapping en gaan de parkeergarage in waar we, verrassend, niet hoeven te betalen!

We hebben het droog gehouden, mooie dingen gezien én zijn attent gemaakt op een lichtend voorbeeld: Malala Yousafzai.

Een gedachte over “Ronde van Sint Maarten

  1. Hoi Baars, Het zal wel ontzettend stom zijn, maar ik zou niet weten wat St, Maarten betekent. Vaag weet ik dat ik ooit ervan gehoord heb, maar jullie zijn naar Utrecht getrokken om een en ander t5e bekijken en toen viel alle kennis, die er niet was, van me af Ik leef mee met de kou die er heerste, iets waar ik ook niet blij van word, iets warms nuttigen is dan “hartverwarmend”. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s