Zelf gevonden steenvruchten e.a.*)


Gemiddeld hebben walnotenbomen 10 tot 15 jaar nodig vóór ze vrucht dragen
Waarschijnlijk hebben we daarom vroeger, wandelend met de hond nooit noten zien liggen onder een boom in het park.
Sinds we die wél ontdekt hebben gaan we in “notentijd” (nu zonder hond) altijd een paar keer noten rapen, schoonmaken en laten drogen in de schuur vóór ze aan consumptie toe zijn.

Ik hoorde van een boer dat walnotenbomen vroeger op het boerenland (vaak dichtbij het melkhuisje) werden geplant om vliegen en muggen van mens en vee weg te houden.

Walnotenbomen hebben veel licht en ruimte nodig en staan daarom vaak solitair, ze kunnen honderden jaren oud worden.Walnoten worden  superfood genoemd, ze bevatten omega-3-vetten en vezels, magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6  arginine, melatonine, koper en zink.Walnoten worden  superfood genoemd, ze bevatten omega-3-vetten en vezels, magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6  arginine, melatonine, koper en zink. Het eten van walnoten schijnt te “helpen” tegen stress en hoge bloeddruk en bij mannen wordt de kwaliteit van het sperma daardoor verbeterd, las ik op Gezondheidsnet.nl

Altijd gedacht dat okkernoot een ouderwetswoord was voor walnoot,  nu las ik op internet dat er, verschil in de nootvorm, smaak, bladgroei en bloei van de okkernoten-  en walnotenboom zit.
Maar helaas (check, check en doublecheck) las ik op een andere site dat het allebei om dezelfde noot gaat!
( Wat is de waarheid?)

Eén van onze andere wandelingen levert ons kastanjes op, de “gewone” met de prikbolster, maar ook ontdekten we een boom met kastanjes met een gladde bolster en één boom met tamme kastanjes. Nog nooit hebben we tussen die tamme kastanjes op de grond één eetbare kastanje gevonden, alleen platte, zo goed als lege, vruchten.

Al die herfstuitingen doen het (eetbaar of niet)  prima op mijn herfst stillevens

Sinds een aantal jaren zien we in het herfstseizoen ook een boom waar een soort groene tennisballen onder liggen. Het blijkt een zwarte walnoot te zijn. De groene vrucht ruikt naar citroen, reden waarom we er wel eens één op de fruitschaal leggen. Opengemaakt hadden we ze, tot nu, nog nooit ( knoerthard, bijna niet te openen !)De zwarte walnoot heeft ook medische toepassingen, zo las ik dat orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti wormmiddel, bij difterie, leukemie en sifilis.
In Libanon worden de zwarte walnootbladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels. 
In Zuid Amerika en Canada waar de boom oorspronkelijk vandaan komt wordt het hout gebruikt voor het maken van meubels

Dit jaar hebben we er een paar “open gekregen“ en hoewel met plastic handschoenen aan heeft kennelijk de olie in de noten een chemische reactie met de huid aangegaan, want na een week is de huid nog steeds zwart!
Zwarte noten, echt wel!
We laten ze drogen en hopen dan (ooit) te zien, voelen en wellicht proeven hoe de zwarte keiharde noot echt smaakt.

*) Een  gewone walnoot  en ook een zwarte walnoot worden in de botanie géén noot genoemd, maar een steenvrucht.
Een tamme kastanje daarentegen is een noot, evenals hazelnoot en beukennoot


Een gedachte over “Zelf gevonden steenvruchten e.a.*)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s