Grondbelasting

De wet  WOZ  (Waardering Onroerende Zaken) werd in 1994 voor het eerst geïntroduceerd en in 1997 landelijk ingevoerd.


Ik vroeg me af: hoe ze die belastingen inden voor die Wet ingevoerd werd?
En daar weer voor?
Kortom hoe is het belasting berekenen van grond en onroerend goederen eigenlijk begonnen?

Ik heb terug kunnen gaan tot de Romeinen.
Zij overwonnen volkeren en gebieden.  Op het hoogtepunt van Het Romeinse Rijk was het zo’n zes miljoen vierkante kilometer groot en had ca. 120 miljoen inwoners.*)

De gronden van het overwonnen gebied behoorden aan Rome, aan de keizer.
De overwinnaar bepaalde de regels in het overwonnen gebied en één van die regels was het  belasting betalen.

Bevolking had grond, die vanaf het veroveren ervan door de Romeinen, aan HEN toebehoorde.
De bevolking kon in vele gevallen de grond blijven gebruiken maar daar vloeide wel uit voort dat er belasting betaald moest worden: van de grond  tributum soli (grondbelasting) en van de onroerende zaken (huizen, boerderijen etc) praedia tributaria.

We kunnen NU klagen over de hoogte van de WOZ, maar er zijn REGELS voor, in de Romeinse tijd werd er vooral belasting geheven als de Romeinen geld nodig hadden, bijvoorbeeld om oorlog te voeren.
Na de val van het Romeinse Rijk kwam het gezag van gebieden in verschillende handen.


Na 1805, als Rutger Jan Schimmelpenninck het eerste staatshoofd van het Bataafse Gemenebest (= groot deel van het huidige Nederland) wordt, wordt de belasting van de grond geheven door  een bepaald percentage van de huuropbrengst minus vaste lasten, te berekenen.

Om dat te kunnen berekenen moest er een nauwkeurige vermelding van gronden opgetekend worden.
Dat zou het latere Kadaster worden. (In 1808 mee begonnen in 1826 gerealiseerd)

Aan het einde van de 19e eeuw kwam, op initiatief van de toenmalige minister van financiën N.G.Pierson, een belastingherziening tot stand.

N.G. Pierson (1839-1909) partij: Liberale Unie

Voor de grondbelasting betekende dit dat het een zakelijke belasting werd, met een vast percentage over de werkelijke pacht- of huurwaarde.

Ooit  was de belasting van grond en onroerende zaken een zaak van de rijksbelastingen, tegenwoordig zijn het gemeentelijke belastingen die worden gebruikt om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen.*)In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476; het oostelijk deel van het rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd, bleef nog tot  1453 bestaan.Een gedachte over “Grondbelasting

  1. Hoi Baars, De Romeinen hieven dus belasting als dat nodig was, bijv. om oorlog te voeren. Is het eigenlijk veranderd in de loop der tijd ? Nog steeds word er belasting geheven als andere middelen niet aanwezig zijn, het enige verschil ligt dan aan het feit, dat er nu regels zijn en we dus weten wat ons te wachten staat. Belasting word ook geheven over het energie verbruik, en dat gaat nu de pan uit. Waar is het einde ? Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s