Baby’s

Nooit eerder had ik gehoord over het World Factbook  van de CIA.
Het lijkt iets uit een film, maar het is echt.
The World Factbook van de CIA is een naslagwerk dat elk jaar opnieuw wordt uitgebracht door de Amerikaanse buitenlandse geheime dienst CIA.

Staat er iets in dat u zou kunnen interesseren?
Geen idee.
Ik las iets dat ik opmerkelijk vond
Wereldwijd worden er per minuut  259 baby’s geboren.

Nazoekend hoeveel baby’s daarvan in Nederland geboren worden kom ik terecht bij “ons” Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Actueler dan 2015 kon ik het niet vinden: toen werden er 478 kinderen per dag ( in Ned) geboren.
Het CBS meldde toen (2015) dat de bevolking groeide met 136 mensen per dag.
(De Wereldbevolking wordt anno 2021 geschat op 7 miljard)


Eenmaal aan het lezen en nazoeken over baby’s las ik een paar feitjes ( niet uit het naslagwerk van de CIA maar “gewoon” op internet)  die ik nog niet wist en misschien u ook niet.
Zoals:

  • baby’s hebben geen knieschijven als ze geboren worden; er zit wel kraakbeen dat zich later ontwikkelt tot knieschijf op die plek. Kinderen ontwikkelen pas knieschijven rond hun 2de levensjaar en als ze zo’n 10 tot 12 jaar zijn is de knieschijf pas af.
     
  • Baby’s hebben meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. De babybotjes groeien in de loop der jaren aan elkaar. 

  • Een baby heeft meer smaakpapillen dan een volwassen mens. Na de bevalling heeft een baby zo’n 10.000 smaakpapillen. Die smaakpapillen nemen af: met tien jaar is nog maar de helft over en rond de dertig jaar zijn het er 250. ( Volwassenen kunnen om die reden pittig eten verdragen, wat een baby niet kan: volwassenen proeven gewoon minder)
     
  • Sommige  pasgeboren baby’s huilen veel, maar….. zonder tranen! De traanbuizen van pasgeboren baby’s zijn bij de geboorte nog niet ontwikkeld; pas na 3 weken kan een baby huilen mét tranen. 

Verder las ik nog dat kraamzorg een typisch Nederlands fenomeen is, dat veel landen kraamzorg niet kennen en ziekenhuisbevallingen daar “normaal” zijn .(in het buitenland bevalt maar 1% van alle vrouwen thuis: in Nederland is dat om en nabij de 35%)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s