In de herfst zie je in het bos, in de tuin en het park paddenstoelen.
Vroeger dacht men dat het magische verschijningen waren ( eigenlijk vind ik dat nog)

Zo zijn ze er niet en zo staat er een heksenkring of één enkel exemplaar “ergens” tussen bladeren.
De naam paddenstoel is letterlijk te verklaren: een stoel van een pad.
Men geloofde vroeger dat padden de huisdieren waren van heksen.
Die padden zaten op hun eigen “stoelen” in het bos: paddenstoelen.
Men dichtte nog meer “magische” dingen toe aan paddenstoelen: heksen zouden ze voor hun toverdrankjes gebruiken én, een iets vrolijkere veronderstelling, in paddenstoelen zouden kabouters wonen.
Ook de duivel zou iets met paddenstoelen te maken hebben dacht men vroeger: waar de duivel gelopen had, groeiden, in zijn voetsporen: paddenstoelen



Nu weten we dat paddenstoelen vruchtlichamen zijn van schimmels en dat er (voor de mens) giftige en niet giftige- eetbare- paddenstoelen bestaan.




Helaas is er geen “makkelijke” regel om te leren welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet.
Op dieren kunnen we niet af gaan, wat voor sommige dieren eetbaar is, zou voor de mens dodelijk zijn!
N.B. In Nederland is wild paddenstoelen plukken verboden.

Wel worden, ook in Nederland, sommige paddenstoelensoorten gekweekt; bv. de champignon.
Deze zijn oa.in supermarkten verkrijgbaar, goedkoop!
Door die lage prijs neemt het aantal champignonkwekerijen in Nederland de laatste jaren drastisch af; van meer dan 500 in het jaar 2000 tot nog ongeveer 100 in 2020!
Ook paddenstoelen kunnen duurzaam gekweekt worden; een bedrijf als Fungi Factory doet dat: zij kweken paddenstoelen op lokaal beschikbare afvalstromen zoals koffiedik en houtschaafsel én verkopen de Fungi Factory Growkit Daarmee kun je thuis paddenstoelen kweken op eigen koffiedik. Het werkt met filterkoffie, koffiedik uit de
percolator en de espressomachine.
Ook kun je thuis zelf Shiitake paddenstoelen op een boomstam (Nederlandse eik) kweken,onderandere te bestellen bij de Natuurorganisatie IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid)

Men adverteert ermee dat je 3 tot 4 keer per jaar kunt oogsten en dat de stam gaat ca. 4 – 5 jaar mee. Bij mijn gekregen stam is dat niet en wél gelukt!
Ik kreeg uit de stam, na 3 jaar in de tuin gestaan te hebben, de eerste paddenstoel uit de stam te zien (die ik NIET durfde op te eten) De stam staat nog steeds in de tuin!
.

Ik las dat er dit jaar, in september, al 8 vergiftigingsgevallen van mensen die zelf in het wild geplukte paddenstoelen hadden gegeten, zijn gemeld!
Het is dus géén goed idee zelf te plukken én het is bovendien strafbaar!
Hoi Baars, Champignons is de enige soort paddenstoel die ik eet, meestal in de champignonsoep gebruikt, iets wat ik heel graag eet. De overige alleen als ze verzameld zijn door een kenner en er zelf ook van eet. Ik ben me ook bewust, dat het niet is toegestaan ze in het wild te plukken, uitsterven zou zomaar kunnen, los van het feit dat ze onmisbaar zijn voor het natuurlijk gebeuren, Johannes
LikeLike