Zelden lees ik medische berichten; doorgaans word ik daar niet vrolijk van.
Soms valt mijn oog op iets dat leerzaam is (voor iedereen) dan bewaar ik zo’n bericht om er óóit nog eens een blog over te schrijven.
Nu dus.
Voedsel wordt bestempeld als bedorven als het meer dan tien miljoen micro-organismen per gram bevat.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik voedsel dat er bedorven uitziet, zelden beter ga bekijken, laat staan tellen; het gaat meteen de GFT bak in!



Nu las ik dat voedsel kan bederven door micro-organismen (schimmels en bacteriën) maar dat de meeste onschadelijk zijn. Het probleem komt pas als bij bederf gifstoffen ontstaan. Schimmels kunnen gifstoffen produceren waar je wél ziek van kunt worden.
Bacteriën die afkomstig zijn uit de ontlasting van dieren maken ons, mensen, ZEKER ziek.
Ik hoorde dat dat bijvoorbeeld voorkomt bij mensen die bramen of bessen plukken (en eten) waar vossen over heen geplast hebben!! (vandaar advies: altijd hoog hangende bramen en bessen plukken)
Ook wordt er gewaarschuwd dat fruit besproeid kan zijn met besmet sproeiwater.
Dan kun je niet zien en dus niet weten. Fruit goed wassen dus!
Ook heb ik een “grappig” medisch weetje bewaard: Het gaat er over de mythe dat een uit de borstdrinkende baby groene poep kan hebben als de moeder spinazie heeft gegeten.
Dát blijkt ONZIN te zijn.
Toch heb ik persoonlijk wel eens een baby met een “groene” poepluier gezien!
Het blijkt ook wél te kunnen, maar dan komt het NIET van de spinazie die de moeder genuttigd heeft maar van een overproductie van melk. De baby krijgt dan een hogere consumptie van lactoserijke melk toegediend; dát geeft de groene poep!

En als het over poep gaat, dan gaat het ook over plas, dus nu een plasweetje
De ene plas is geler dan de andere terwijl toch de hoeveelheid afvalstoffen die een mens afscheidt vrij constant is.
De variabelen zijn het vocht, dus hoe meer je drinkt, hoe meer verdund (dus lichter geel) je plas is.
Het afbraakproduct van hemoglobine (rood en zuurstof transporterende eiwit uit de rode bloedcellen) bevat urobiline, dát geeft de gele kleur aan urine
Dan nog één “weetje” over koorts.
Ik heb altijd geleerd dat koorts ontstaat omdat je lichaam vecht tegen vijandelijke organismen; dus dat eigenlijk koorts NIET slecht is.
Nu las ik dat koorts inderdaad vaak gezien wordt als ziekte in plaats van een symptoom.
Onderzoeken wijzen uit dat de onderliggende infectie inderdaad LANGER duurt als je een koortswerend middel inneemt.
Andere onderzoekresultaten wijzen echter weer het tegendeel uit!
Wat is de waarheid?
Onderzoekers van King’s College in Londen hebben verschillende onderzoeksresultaten van koortswerende middelen voor kinderen naast elkaar gelegd.
Zij constateerden dat inname van zo’n koortswerend middel geen enkele invloed heeft op de hersteltijd.
Wat wél waar is dat ALLE geneesmiddelen bijwerkingen kunnen hebben; dus om aan de veilige kant te blijven zou je die (koortswerende) middelen toch beter niet kunnen innemen (tenzij een arts ze voorschrijft)
(n.b: Een vroeger middel om de koorts bij kinderen te laten zakken was ze afsponzen met koud water!)

Hoi Baars, ik heb me weinig met dit soort zaken bemoeid, zo nu en dan heb ik de kinderen verschoond, maar de moeder had hierin het grootste aandeel, ik werkte en dat was mijn deel. De moeder, laat er geen misverstand door ontstaan, werkte zo mogelijk nog harder dan ik en had feitelijk het enig aandeel in de opvoeding, en ben haar immer dankbaar voor, zeker als ik kijk naar hoe de kinderen nu in het leven staan. Johannes
LikeLike