Hanzestad Doesburg

De naam Hanzesteden heeft niets te maken met Hans of meerdere Hanz(s)en.
De jongensnaam Hans is afkomstig van (een Bijbelse) Johannes, dat kán Johannes de Doper geweest zijn, maar ook van één van de discipelen van Jezus.
Johannes betekent (Hebreeuws):  Jahweh (God) is genadig.

Maar de Hanze uit Hanzesteden betekent “gilde”
In de Middeleeuwen sloten niet alleen handelaren maar ook steden een verbond om hun handel te kunnen uitbreiden én beschermen.
Doesburg is een Hanzestad.

We waren er onlangs en zagen in een etalage: Hanzebrood.
Het leek me een leuk presentje voor een HANS die ik goed ken.
Ik liep de bakkerij binnen, sprak met de dame achter de toonbank.
Wat bleek, haar vader bleek Hans te heten, hij was deze zaak begonnen en bakte het Hanzebrood. Een dubbele Hans dus.
Ingrediënten in dit brood zijn onder andere: kardemon, koriander, kaneel, gember en foelie. Allemaal specerijen die in de Hanzetijd verscheept werden met koggeschepen.

Doesburg, een prachtige Hanzestad.

Nog even over de naam Hans;

Er zijn mega veel bekende Hansen, maar ik noem er maar twee, die begrippen zijn: HansAnders, de brillenman en het Hansepansekevertje uit een oud kinderliedje.
Nooit geweten hoe dat kevertje eruit ziet, nu op internet twee verschillende vormen gezien!

Ik las ook dat Hansje een likeur*) is en dat daar een “verhaal” aan vast zit: De uitdrukking “Hansje in de kelder” betekent dat er een babytje in de buik zit. Het schijnt dat als vroeger, in Amsterdam een stel aan de familie wilde vertellen dat ze een baby kregen, ze die drank in een bokaal deden, daar zat dan al een babypopje in, dat boven kwam drijven als de drank erbij kwam. Zó wist de familie dat er een baby op komst was!

*) likeur met oa .kersen, kaneel, kardemon en citroen

Een gedachte over “Hanzestad Doesburg

  1. Hoi Baars, goede morgen, Het eerste wat me raakte, was de verklaring van mijn voornaam: Johannes = God is genadig. .
    Wat ik niet kende waren de gezegdes Hansje in de kelder, wat zijn we als mensen inventief om onze schaamte te bedekken , Toen ik er over nadacht, begreep ik dat ik die verklaring wel kende, maar de herinnering is mij lange tijd ontschoten, tot nu, want ik ervaar dat ook.
    Hanze brood, wat ik ooit (?) nog hoop te zullen nuttigen.
    Doesburg is een stad, die ik 1 keer heb bezocht en heb toen weinig van deze mooie stad gezien. Hoe weet ik dan dat hij mooi is, wel van de beschrijvingen van anderen. Dank voor de uitbundige info die ik weer mocht ontvangen Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s