Knooppuntenroute  Achterhoek

We zijn van plan een knooppuntenroute te fietsen. Wij hebben fietsen die benenwerk vereisen, geen motortje dus.
Als we wakker worden mist het en niet zo’n klein beetje ook. Een extra uitdaging.

Mijn lief fietst sneller dan ik, door de mist kunnen we elkaar nu snel kwijtraken, we spreken af dat hij bij een wegsplitsing even wacht.

We hebben een goed huwelijk (als hij van me af had gewild had dit eerder gekund)
De afspraak werkt!
Mijn fietslicht niet!
Ik heb zo’n fiets waar het licht vanzelf aangaat als het donker wordt; mist is kennelijk niet donker genoeg. Als we stoppen en mijn lief de lamp bekijkt, blijkt er of een draadje óf een lampje stuk te zijn.

We fietsen door

Ook al mist het, toch zien we nog behoorlijk wat.
“Opeens” is de herfst ingetreden en zijn er behalve mist ook paddenstoelen te zien.
Als we later de foto’s terug zien zullen we zeker weten in wat voor jaargetijde we deze route reden want overal zien we pompoenen staan!

Ik rijd een erf op omdat er een bordje vooraan de weg staat : “KOM KIJKEN ONDER ONZE CARPORT” (ik ben een gehoorzaam type; ik ga kijken) Er staan, in een kastje, kettingen en oorbellen te koop (niet mijn smaak) Als ik weg wil lopen zie ik een geinig bordje staan, ik neem een foto.
Een man met een pet komt achter me, mét mondkapje op, te voorschijn. Hij zegt in dialect dat hij even zijn vrouw zal roepen als ik wat kopen wil.
Ik wijs op het bordje en zeg “Doe maar niet” Hij lacht met gierende lach.
Ik bedank dat ik mocht kijken en draai me met fiets en al om en rijdt het pad af, hij lacht nog steeds

Ondanks de mist zien we onderweg bijzondere  dingen:
Een pauw in een boom, een giraf in een tuin en…. een waakpoes!
Hij lijkt misschien schattig, maar u hoorde de (katten)taal niet die hij uitsloeg…. Angstaanjagend!

We nemen een kleine omweg om “even” naar Halle Heide, een klein buurtschap met 15 woningen én De Heide Smid te gaan. Deze winkel met allerlei haarden, kachels en schouwen heeft ook woonaccessoires; zoals een enig bord met een recept voor boerenkool!
Ik koop er een cadeautje voor een zieke vriendin en we raken met de verkoopster aan de praat.
Kennelijk is duidelijk te zien dat we op de fiets zijn gekomen en er wordt gevraagd waar we vandaan komen. We vertellen het én over de route die we aan het fietsen zijn mét de kleine omweg naar deze “beroemde” winkel.
Maar dan wil u vast een kopje koffie of thee na zo’n eind fietsen. Suiker en melk?
En zo zitten we voor een haardje (lekker warm, jas uit) aan de cappuccino!

Als we na opgewarmd te zijn (van binnen en van buiten) afscheid hebben genomen mist het buiten nog steeds. Toch zien we ook nu weer onderweg “aparte” dingen:

*  een klomp als vogelhuisje, niet bij een huis maar langs een weg, in the middle of nowhere.
* een giga landgoed te koop.

Eén bord met te koop staat rechtop voor het landhuis, ook is er een groot liggend bord tussen het gras. Ik zag het bij toeval, een toekomstige koper had het gemakkelijk kunnen missen.

* een klein appelboompje vol met vuurrode appeltjes vóór een boerderijhek,

* een  tuinornament: dubbel tandem (4 fietsen achterelkaar) met bloembakken voor en achterop
* en een tuinornament van “slechts” 2 fietsen met pompoenen versierd.

En maisvelden, vooral véél maisvelden, met de kolven al geoogst en ongeoogste velden Het landschap zal er heel anders uit zien als alle mais geoogst is. Nu rijd je soms op een smal pad met aan weerszijden mais en dan weer op een fietspad tussen wat ooit maisvelden waren, maar nu zwarte aarde met kleine stoppels en héél ver zicht.

Een prachtige fietstocht in de mist, met leuke mensen onderweg.
Een gedachte over “Knooppuntenroute  Achterhoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s