Internationale dag van de Palliatieve Zorg


De World Hospice and Palliative Care Day, zoals deze dag internationaal genoemd wordt, valt ieder jaar op de 2de zaterdag in oktober
Er wordt dan aandacht besteed aan de Palliatieve Zorg, dat is zorg die gegeven worden aan mensen die niet meer beter worden, uitbehandeld zijn. Palliatieve zorg is gericht op verlichting en verzachting in de laatste fase van iemands leven.

Op deze 2de zaterdag van oktober wordt aandacht gegeven aan de mogelijkheden die er zijn om zo’n goed mogelijke kwaliteit van leven te hebben tot het einde.
Er worden tal van activiteiten georganiseerd om meer bekendheid te geven aan palliatieve zorg; Mensen kennen vaak de juiste wegen niet en moeten hierdoor onnodig lang zoeken naar geschikte hulpverlening.

Ik las dat er niet alleen een internationale dag van de palliatieve zorg is, maar ook landelijk/ regionaal een week van deze zorg 9 t/m 16 oktober 2021Een film, een lezing, maar ook online activiteiten worden aangekondigd, waaronder:

Podcast “Cafe Palliterm”
Verhalen en interviews met oa. huisarts palliatieve zorg Marijke van Daelen en longarts en columnist Sander de Hosson. Te beluisteren op de website van de VPTZ Gooi en Vechtstreek.
Link naar de podcast; https://www.vptzgooienvechtstreek.nl

9 t/m 16 oktober Hospice Kajan online:
Wij nodigen u van harte uit om virtueel kennis te maken met Hospice Kajan zodat u op deze manier een indruk krijgt van wat er binnen een hospice gebeurt. Link naar de website  
http://www.hospicekajan.nl/weekvandepz2021

Het thema : Als het leven eindigt, wat kan er dan nog?
Een gedachte over “Internationale dag van de Palliatieve Zorg

  1. Goede morgen Baars, Recentelijk werd ik geconfronteerd met deze zorg, de vader van de vrijwilligster die mij elke vrijdag een uur bezoekt, waarvoor ik haar nog steeds en in toenemende mate dankbaar ben, die inmiddels 99 jaar was, werd door de huisarts als ongeneeslijk (ouderdom) aangemerkt. Er werd onmiddellijk een plek in een hospice in Amsterdam gereserveerd en is daar rustig overleden , De dochter van deze man was daar heel blij mee en heeft liefdevol afscheid van hem genomen. Ze was ook heel gelukkig met deze mogelijkheid en heeft hem onmiddellijk geaccepteerd. Dit was mijn eerste kennismaking met de werking van een hospice, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s