Weer met OV

Al tijden ben ik niet met de bus geweest.
Nu moet ik naar het ziekenhuis voor onderzoek en van tevoren een pilletje innemen.
Met dat pilletje mag ik NIET autorijden; dus ga ik met de bus.
De OV kaart zit altijd in mijn portemonnee. Voor de zekerheid ga ik de dag voor ik met de bus moet naar de supermarkt om in het gele NS apparaat te checken hoeveel geld er nog op de kaart staat.

Het gele NS apparaat is daar weg!
De supermarktdame zegt dat ze nu een NS laptop heeft.
Ook goed.
Ik stop mijn OV kaart in haar laptop en zij leest af € 40,44.
Fijn, ik kan daarvoor (makkelijk) heen en weer.

De volgende dag stap ik voorin de bus in en houd mijn kaart voor het incheckapparaat, hij piept niet.
De chauffeur leest op zijn scherm dat de OV krt verlopen is.
Hoezo verlopen?
Hij steekt zijn hand uit en ik leg er de kaart in, hij wijst op de kaart waarop duidelijk staat:
Geldig tot 1 augustus 2021.Dát zag het supermarkt/NS/laptopje niet en ik ook niet.
Gelukkig kan ik in de bus een kaartje kopen met pin (vreselijk duur, maar het kán gelukkig)


In het ziekenhuis gaat alles goed (sinds Corona is er bijna geen wachttijd meer, ik hoop dat ’t ziekenhuis DAT vasthoudt)
Ik ben te vroeg en raak aan de praat met een andere wachtende patiënt. Hem is het ook opgevallen dat mondkapjes in het ziekenhuis NIET meer hoeft. “Verleden week nog wel” zegt hij.
NU moet je overal kunnen bewijzen dat je 2x gevaccineerd bent!
Hij heeft ook zijn digitale Corona vaccinatiebewijs bij zich; heeft het in het ziekenhuis NIET nodig gehad. Hij vertelt dat hij in de Horeca werkt en gek wordt van de, in zijn ogen, kromme Coronaregels: Bij hem op het terras kun je zonder pas gaan zitten en bestellen, maar moet je naar binnen (bv. naar toilet) dan moet je de corona app/pas aan personeel laten zien én je identificeren.
Dus moet het personeel in de gaten houden wie van het terras naar binnenkomt en of hij/zij al eerder binnen geweest is. Hij moet, met zijn telefoon, alle mensen die BINNEN komen scannen.
Er kán controle komen en als wee je gebeente als je als Horeca ondernemer NIET gecontroleerd hebt.

Ik vertel dat ik een coronapas op papier bij me heb, nog ongebruikt!
Hij wil de mijne wel eens scannen en laten zien hoe dat gaat.
Ik houd hem mijn papier voor.
ZIJN apparaat zegt dat het NIET geldig is, deze is voor het buitenland!
Ik ben niet voor één gat te vangen, ik heb er nog één formulier in dezelfde hoes.
Die “doet het wel”.
Hij krijgt een  vinkje op zijn  display te zien én mijn initialen én geboortedatum, nu moet hij me naar mijn identiteitsbewijs vragen en kijken of het klopt!
Ik snap zijn probleem, in plaats van gasten bij de deur te verwelkomen in zijn zaak, moet hij ze nu “ophouden” door ze te scannen en ze te vragen naar hun identiteitsbewijs; niet erg klantvriendelijk, maar ja, als het het COVID virus tegenhoudt zich te verspreiden….
Hij betwijfelt het.

In het ziekenhuis, toch een plaats waar voornamelijk ZIEKE mensen bivakkeren en op bezoek komen, hoeft een mondkapje niet meer. Sterker nog een andere patiënte die inmiddels ook in de wachtkamer is gekomen zegt dat ze een mondkapje op had toen ze het ziekenhuis inging en dat een verwelkomende gastvrouw daar zei dat dát (wijzend op mondkapje) niet meer hoefde!!!
’n Beetje krom!

Mijn onderzoek ging goed en in plaats van weer veel geld voor een buskaartje uit te geven loop ik naar het treinstation waar een NS servicepunt is, om meteen een nieuwe kaart te vragen en de € 40,- van de oude naar de nieuwe kaart te laten overschrijven.

Helaas! Het servicepunt is  sinds 1 aug. gesloten (wat is er toch met die datum van 1 aug?)
Ik koop dan maar op het station een nieuwe kaart uit zo’n gele NSmachine en zet er € 10,- op.
Zo Ik kan weer naar huis!
Maar wél mét mondkapje op, want in de bus is het WEL nog verplicht.Een gedachte over “Weer met OV

  1. Hoi Baars, Dat de regels betreffende de heersende griep niet altijd consequent zijn was mij allang duidelijk. Mondkapje op in het OV is dus ook van toepassing op de taxi werd mij toegefluisterd. Niets bleek minder waar toen ik met de gemeente taxi naar het gezondheidscentrum moest ik en ook de chauffeur niet hebben dat onding opgehad, en ook in het gezondheidscentrum hoefde dat niet (????). Het enige wat ik erg verwerpelijk vind is de vaccinpas, je loopt het risico zonder dat onding nergens meer in te mogen. We gaan het ervaren, al heeft theater bezoek en dergelijke voor mij geen zin ik blijf het verwerpelijk vinden,
    Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s