Dit jaar wordt de Bewuste Visweek voor de negende keer, in week 39, (27/9 – 3/10) gehouden
Het is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC= een onafhankelijke organisatie voor het certificeren van verantwoord gekweekte vis door middel van een keurmerk) en het Marine Stewardship Council (MSC= een internationale particuliere non-profitorganisatie opgericht in 1997 die een keurmerk geeft aan duurzaam gevangen vissoorten)

1 – De uitdrukking ‘Gecertificeerd duurzame visserij’
2 – De letters MSC, de afkorting van de Marine Stewardship Council
3 – Het internetadres van MSC
4 – Het ovale vismarkeringsteken
5 – De letters TM om aan te geven dat dit keurmerk een handelsmerk is.
6 – De witte omlijning om het vismarkeringsteken en het keurmerk
De Bewuste Visweek is een week waarin consumenten bewust worden gemaakt van de positieve impact van hun keuze voor MSC- en ASC-gecertificeerde vis. Door te kiezen voor duurzaam gevangen en verantwoord gekweekte vis zorgen we voor voldoende vis in onze wateren, beschermen we de natuur én helpen we lokale vissers aan een duurzame toekomst.
“Vroeger” was vis in Nederland “volksvoedsel” ; het was goedkoop!
Dat is het al lang niet meer: wereldwijd wordt vis schaars en het aantal soorten dat dreigt te verdwijnen neemt toe. We zullen bewustere keuzes moeten gaan maken willen we, ook in de toekomst, vis blijven eten.
Ik las een artikel van chefkok, kookboekenschrijver en oprichter van Fisch Tales (=duurzame vismerk) Bart van Olphen: Hij geeft daarin tips over hoe je, als niet bekend of vis een keurmerk heeft (menu restaurant bv) toch zou kunnen weten of de vis duurzaam gevangen is:
Vraag waar de vis gevangen is.
Zalm uit Alaska bijvoorbeeld, is altijd wild en duurzaam gevangen aangezien elke zalmvisserij in Alaska MSC gecertificeerd is.
Vraag hoe een vis gevangen is.
Vissen met hengel en lijn is een uiterst selectieve en milieuvriendelijke vangstmethode: op de Malediven wordt tonijn gevangen met hengel en lijn!
Kies voor onbekende vissoorten : zoals schar, bot en andere platvissen!
Die vissen komen vaak als bijvangst aan boord!
Hij adviseert ook de VISwijzer (https://www.goodfish.nl/zoeken/)
Een handige site om je te verdiepen in het soort vis wat je koopt.
Via de website typ je het soort vis in en ontdek je of deze “groen” is of niet.
Dus: zelf vis kopen mét keurmerk(en), de VISwijzer raadplegen als je “iets” NIET van vis weet, maar ook in een restaurant vragen of de vis op het menu op duurzame wijze gevangen of gekweekt is.
Eet smakelijk en duurzaam.
Goede morgen Baars, Dit is voor mij de zoveelste periode waarin we gestimuleerd worden ons van iets bewust te worden of te verstevigen. Dat vis eten voor mij eerder komt dan het eten van vlees was me al langer duidelijk, maar het keurmerk bestond voor mij nog niet, daar heb jij verandering in gebracht. Ik hoop dat ik me dat mag herinneren, dank voor je zijn , Johannes
LikeLike