Mediastad/dorp

We zijn in mijn geboortedorp Hilversum, ook wel Mediastad genoemd. Die naam is niet terecht want Hilversum is nog steeds een DORP. Wel een dorp met ca. 90.000 inwoners, maar toch een dorp
Hilversum heeft 3 treinstations: Hilversum (tegenwoordig  in de volksmond Hilversum Centraal genoemd) Hilversum Sportpark en Hilversum Mediapark.

Op dat laatste station (geopend in 1974) dat met een loopbrug verbonden  is met het Media Park beginnen we onze wandeling.

De loopbrug van buiten, van binnen én een detailfoto van het materiaal

Eenmaal het station uit zien we een gigantische Rob Kamphues aan het “Formule 1 café” hangen.

Ooit werkte ik op  het Mediapark bij de afdeling decor. NU we er langskomen staat er een raket voor geparkeerd. Gezien de plaats waar hij staat vermoed ik dat dit een decorstuk is  

We komen ook langs de WereldOmroep (1961 geopend) waar, in abstracte vorm, een vliegtuig in te herkennen zou moeten zijnEven later komen we in de Zanderij Crailo, eerst was er heide, toen weiland en nu zijn er waterpartijen aangelegd met vlonderpaden. Leuk om op te lopen en de natuur in het water én op het land te zien

In de verte zien we een aparte scene zich afspelen, een witte hond dolt om witte koeien heen. Het kan de koeien niet zoveel schelen, maar de hond wil spelen; het lijkt alsof hij de koeien individueel gaat vragen “Wil je met me spelen?” Eén koe gaat een stuk het water in, misschien is zij het zat.

Op afstand staat een man te fluiten. De hond trekt zich er niets van aan. Minutenlang draait de ( jonge?) hond om de koeien heen. Het schijnt dat de boswachter al gebeld is,in afwachting daarvan komen mensen de man helpen met het lokken van de hond, maar de hond trekt zich nergens wat van aan. Hij is alleen druk met de koeien! Een schouwspel waar we lang naar kijken

Eindelijk  is het een dame gelukt de hond te lokken, ze heeft hem aan zijn nekvel meegenomen achter een hek. De hond zit echter nog niet vast. We zien hem onder het hek door kruipen en blij weer naar de koeien toe rennen.
Het spel begint weer van voren af aan. Als de boswachter in zijn auto eindelijk aankomt rijden, heeft net een dame de hond naar zich toe gelokt en houdt de hond vast terwijl zijn baas hem vastmaakt. We lopen verder

We komen, na de natuur, nu in een woongebied. Vroeger stonden hier flats, waar een bekende van ons woonde. De flats zijn tegen de grond gegaan en er is nieuwbouw gepleegd; 166 sociale huurwoningen. Een onherkenbare metamorfose in die wijk.
Er wordt eerdaags een architectuurprijs uitgereikt voor het bouwprojecten dat, in Hilversum  in 2019 en 2020  is opgeleverd. Deze appartementen, waar we nu langslopen, zitten bij de 10 genomineerde: In de uitwerking is veel aandacht besteed aan plastiek, ritme en materialiteit van de gebouwen

We lopen naar ons beginpunt; er is het één en ander in dit stuk Hilversum veranderd, ten goede!

Een gedachte over “Mediastad/dorp

  1. Hoi Baars, en goede dingen gebeuren ook, daar aandacht aan geven is wat te weinig gebeurd. De verhouding tussen goede dingen en minder goed tot slechte dingen zou best de kant van de goede dingen mogen opgaan, zeker nu duidelijk s, dat veel en belangrijke veranderingen voor de deur staan, zelfs al over de drempel zijn gevloeid. Wij hoeven niet bang te zijn, kijk van binnen en voel uw geborgenheid, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s