Op de plek van….

Er zijn gebouwen die me intrigeren. Wanneer zijn ze gebouwd? Waarvoor?
Wat is hun geschiedenis?
Soms duik ik erin en probeer e.e.a. te achterhalen, zoek ik foto’s, probeer zelf foto’s van het NU te maken
Vandaag:  t.v.studio Irene – Bussum.


In 1828 werd de eerste steen gelegd van een Hervormde*) kerkje (kapel)  in Bussum; de kerk werd in 1830 in gebruik genomen en lag aan wat later de Kapelstraat heette.
Het was een (te) klein kerkje ( vloeroppervlakte ongeveer 100 m2)
In 1914 werd de veel grotere Vredekerk (ontworpen door architect N. Doornberg) in gebruik genomen en werd de “kapel” gesloten

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als Protestants Militair Tehuis voor de gemobiliseerde soldaten.

Daarna werd het pand verkocht en gebruikt als handelspand: er was onder andere ooit  Textiel- en Manufacturenhandel  “Irene” in gehuisvest.
In 1951 werd het verhuurd aan Philips Eindhoven, die het gebouw inrichtte als televisiestudio: Studio Irene was geboren!

Philips met zendgemachtigde NTS, de Nederlandse Televisie Stichting (opgericht in 1951) verzorgde er op 2 oktober 1951 om 20.15 uur de eerste officiële landelijke t.v. uitzending (duur tot 22.15 uur)
Behalve het Nederlandse televisiespel de Toverspiegel hielden toen 2 heren: staatssecretaris J.M.L.Th. Cals en de voorzitter van de KRO, de heer J.B.Kors, een toespraak. Ze prezen in hun toespraak de technologische vooruitgang  maar waarschuwden het publiek voor de “persoonlijke passiviteit en grauwe vervlakking” die het nieuwe communicatiemiddel (tv) teweeg zou kunnen brengen!


Televisie spel De Toverspiegel op t.v.

n.b.: In heel Nederland waren, in die tijd, ongeveer 500 t.v. toestellen!

Het eerste commerciële televisietoestel dat Philips maakte, de Philips TX 400, (1949) had een beeldbuis van 22 cm en een 4-kanalenkiezer. Het zwart-wit toestel kreeg de bijnaam ‘hondenhok’

Vóórdat de uitzending kon plaatsvinden werd wel de kerktoren verhoogd (met 6 meter) om er straalzenders (die nodig waren voor verbinding met de zender Lopik)  in te kunnen plaatsen.
Er werden meer “voorzieningen” in de voormalige kapel gecreëerd, zo werd de bakker van de overkant gevraagd om een soort “kantine” in te richten (de gemeente Bussum verleende hiertoe een zgn. ‘’Verlof B’’ vergunning.)

Eind 1953 nam de NTS het gebouw en de technische apparatuur over van Philips (Philips trok zich terug) De NTS kon nu zelfstandig televisie-uitzendingen verzorgen.

Op 6 april 1955  brak er een grote brand in studio Irene uit: bij een decorwisseling  was
een kwiklamp blijven hangen, waar een gordijn tegenaan kwam en vatte vlam.
Na de brand werd de studio meteen drastisch verbouwd en pas na een half jaar kon Studio Irene weer in gebruik genomen worden.

In de Opregte Steenwijker courant van 06-04-1955:

Tot oktober 1967 bleef de voormalige kapel/ manufacturenzaak in gebruik als t.v. studio.
Daarna bleef het gebouw in gebruik als test- en ontwikkelruimte (teletekst apparatuur werd er o.a. klaargemaakt en doorontwikkeld) Ook diende het als opslag.
Als laatste was de Afdeling Metingen en Beproevingen van de NOS in het pand gevestigd.

In september 1983, werd gebouw Irene door de NOS **) gesloten en afgestoten en begin 1984 voor 160.000 gulden aan de gemeente Bussum verkocht.
Het historisch gebouwtje waar de eerste landelijk t.v. uitzending vandaan kwam heeft het niet gered.

Ondanks (vele) pogingen het van de sloop te redden werd het in 1992 gesloopt en staat er NU op die plek een filiaal van de ING bank ( wel mét plaquette als herinnering wat hier ooit stond)




*) De  Hervormde kerk was sinds 1816 de naam voor de  Nederduits (ch)e Gereformeerde Kerk die tijdens de  Tachtigjarige Oorlog de officiële kerk van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden  was geworden.

**) NOS = Op 29 mei 1969 ontstaan uit de vroegere Nederlandse Televisie Stichting (NTS) en de Nederlandse Radio Unie (NRU).



Een gedachte over “Op de plek van….

  1. Dank lieve Baars voor deze wetenschap, aan de hand van een niet meer bestaand gebouw, het ontstaan van de televisie in Nederland, Groet Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s