Herkomst Mauritanië

Officieel  de Islamitische Republiek Mauritanië is een (groot) land van 1.030.000 km² oppervlakte. Het grenst aan de Westelijke Sahara (1564 km), Algerije (460 km), Mali (2236 km) en Senegal (742 km). De grens met Senegal wordt gevormd door de rivier de  Senegal
De kustlijn van het land is 547 kilometer lang.

Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn en steppe.

Het oorspronkelijke Mauritanië, een oud koninkrijk, lag in het huidige Marokko en Algerije.

Mauretania Caesariensis was vanaf 44 na Chr. een Romeinse provincie. Het was het oostelijk deel van het oude koninkrijk Mauretanie (grofweg nu het noorden van het huidige Algerije)
Ook Mauretania Tingitana , vroeger het westelijk deel van het oude koninkrijk (tegenwoordig het noorden van Marokko) was een Romeinse provincie, die in de zelfde tijd ontstond. De hoofdstad van die provincie werd Tingis (het huidige Tanger)

Het oorspronkelijke oud Koninkrijk Mauretanië lag zo’n 800 kilometer bij het huidige Mauritanië vandaan. Ooit besloeg het Berberse koninkrijk Mauretania het gebied van de Algerijnse en Marokkaanse kust tot het Atlasgebergte.
Een deel van de Berbers trok lang geleden naar het zuiden, naar West Afrika.
Dát territorium kwam in 1904 in handen van de Fransen, zij noemden DAT gebied Mauritanië, naar het oude koninkrijk dat honderden kilometers noordelijker lag.

Een gedachte over “Herkomst Mauritanië

  1. Hallo Baars, de verklaring over de naam Mauritanië. hebik begrepen van jou is, dat de Romeinen de naam hebben overgenomen van het oude koninkrijk, dat toen nog bestand uit delen van Marokko en Senegal. Voor mij en mijn geheugen is het belangrijk te weten dat de naam al bestond, maar het land veranderde. Dank voor je nauwgezetheid,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s