“China Dreams”

Ruben Terlou, fotograaf (en niet-praktiserend arts*) heeft ook zijn sporen als documentairemaker verdiend. Hij heeft in ooit China gewoond en daar Mandarijn (de meest gesproken taal van de wereld) leren spreken.
In de VPRO tv- documentaires “Langs de oevers van de Yangtze” en “Door het hart van China” reisde hij door China en interviewde én fotografeerde hij Chinezen.
In “De wereld van de Chinezen” reisde hij door de wereld (oa. VS, Cambodja, Servië en Kenia) om de dáár wonende en werkende Chinezen te interviewen: Waarom waren ze daar? Wat deden ze daar? en Hoe leefden ze?
Hij fotografeerde ze ook.
Eerder waren we in Museum Hilversum om daar zijn fototentoonstellingen te bezoeken.NU is er daar de tentoonstelling “China Dreams” waarin, behalve de foto’s van Terlou,
ook die van Ruben Lundgren (1983) fotograaf en curator (woont en werkt in China) en die van Xiaoxiao Xu (1984 geb. in China, sinds 1999 woonachtig in Nederland en cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam in 2009) te zien zijn.

Museum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. Een gedeelte van het markante gebouw op de Kerkbrink is nu al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum. Na 1931, toen het nieuwe “Dudok” gemeentehuis werd geopend, had het gebouw meerdere functies, de laatste decennia vooral als museum.
In 2005 werd het nu geheten Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw (naar ontwerp van Hans Ruyssenaars)

“China Dreamsis een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van hedendaagse fotografen en documentairemakers.

In een tv.presentatie over  Xiaoxiao Xu leren bezoekers haar persoonlijk een beetje kennen.
Xiaoxiao ging voor deze foto’s op zoek naar de wereld rond de Chinese muur
De muur is NU een symbool van de binnen- en buitenkant van China

3 foto’s van nabij de Muur.
De meeste jongeren zijn van de nabijheid van de muur vertrokken naar dorpen en steden; de mensen die wél nog bij de muur wonen zijn vaak ouderen en kinderen.

Ook (stukken van) Terlou’s documentaires zijn in het museum te zien

foto prauw (Terlou)

Lundgren is niet op zoek naar het alledaagse, maar deelt in een heel eigen esthetiek zijn verwondering over de nieuwe digitale wereld.

In de bar van Fly Zoo Hotel is de barman vervangen door een hydraulische robotarm, die elk drankje tot op de millimeter kan afmeten en 5 shake-en stir technieken kent!

Een trein staat op het punt van vertrekken vanaf het nieuwe station Kunming-Zuid; dit station is het Chinese visitekaartje voor de toekomst

Tijdens een persconferentie van telecomgigant Huawei worden hapjes met vlaggetjes “5G is Now” geserveerd. (Westerse overheden spreken nu openlijk hun wantrouwen uit over de Huawei techniek; men vreest dat het bedrijf zich leent voor spionage door de Chinese Overheid.)

Een bijzondere fototentoonstelling die nog tot 24 oktober in Museum Hilversum (Kerkbrink) te zien is

De museumuitgang

*)  Hij deed 2 jaar promotie onderzoek naar leukemie in het AMC (Amsterdam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s