“Open je ogen”

Het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel  (CoMensHa) zet zich in voor de belangen en rechten van (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland.  Ze brengen de aard en omvang van mensenhandel in beeld, signaleren, adviseren en agenderen, coördineren zorgcoördinatie en opvang, geven voorlichting en hebben een verbindende rol in de keten. 

Ik werd attent gemaakt op een reizende tentoonstelling die t/m 24 augustus te zien was rondom het gemeentehuis in Borculo. Ik bleek deze tentoonstelling al in 2019 gezien te hebben.
Nog steeds trekt de tentoonstelling rond om aandacht te vragen voor mensenhandel.
De indrukwekkende buitenexpositie Open je ogen bestaat uit 30 ruim anderhalve meter hoge portretten en is dit jaar nog te zien

va 25 augustus – 15 september in Arnhem

van 15 september – 6 oktober in Baarn

van 6 oktober – 27 oktober in Zwolle

van 17 november – 8 december in Ede    en            

van 8 december – 29 december in Wijchen


De portretten zijn gemaakt door Ernst Coppejans i.s.m. Mirjam Bekker-Stoop van Stichting Open Mind

In 2016 kwam Coppejans in aanraking met slachtoffers van mensenhandel in Amsterdam. Hij wilde ze beter leren kennen en ging wekelijks langs bij het opvanghuis. Samen met de slachtoffers ontstond het uiteindelijke idee om een reeks anonieme portretten te maken in het asiel waar deze vrouwen en mannen tijdelijk veiligheid en een thuis vonden.
De serie ‘Sold’ was in 2019 te bewonderen in de grote kerk op het  Fotofestival Naarden en won tijdens de Zilveren Camera Awards de Paul Peters Prijs voor sociaal-maatschappelijke fotografie. Ook werd hij eerste bij de LensCulture Portrait Awards 2020.

Stichting Open Mind In 2016 kwam Coppejans in aanraking met slachtoffers van mensenhandel in Amsterdam. Hij wilde ze beter leren kennen en ging wekelijks langs bij het opvanghuis. Samen met de slachtoffers ontstond het uiteindelijke idee om een reeks anonieme portretten te maken in het asiel waar deze vrouwen en mannen tijdelijk veiligheid en een thuis vonden.
De serie ‘Sold’ was in 2019 te bewonderen in de grote kerk op het  Fotofestival Naarden en won tijdens de Zilveren Camera Awards de Paul Peters Prijs voor sociaal-maatschappelijke fotografie. Ook werd hij eerste bij de LensCulture Portrait Awards 2020.


Wat betreft Stichting Open Mind: MENSENHANDEL is een thema waar Open mind zich al jaren succesvol met hart en ziel voor inzet. Verder houdt Open Mind zich bezig met het programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) om de samenleving op te roepen mee te helpen de ‘cirkel van geweld’ te doorbreken.
Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Een belangrijke taak is hier weggelegd voor de overheid, maar zij is logischerwijs niet in staat om al deze mensen te traceren en te ondersteunen, daar komt Stichting Open Mind in actie!


Een gedachte over ““Open je ogen”

  1. Goede morgen Baars, Wat mij opvalt is dat je blog begint met mensenhandel en min of meer eindigt met huiselijk geweld. Geen kritiek maar wel de verwondering, dat die twee zaken, alle twee onbegrijpelijk aanwezig in deez wereld en dus ook in Nederland, goed dat er aandacht voor is en zeker zo goed dat jij die aandacht ons weer toont.
    Open je/mijn ogen en hou ze open liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s