Op de plek van….

Er zijn gebouwen die me intrigeren. Wanneer zijn ze gebouwd? Waarvoor?
Wat is hun geschiedenis?
Soms duik ik erin en probeer e.e.a. te achterhalen, zoek ik foto’s, probeer zelf foto’s van het NU te maken.
Vandaag het Klein seminarie in Brouwhuis (nu Gemeente Helmond Nrd.Br

In 1929  werd een kleinseminarie met dienstwoning  gebouwd in het voormalige dorp Brouwhuis (Nrd.Br.in 1968 geannexeerd door Helmond)
Het seminarie (+ dienstwoning) werd gebouwd in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus*).
Het ontwerp in expressionistische stijl werd gemaakt door de Nijmeegse architect J.G. Deur.
De voorgevel bestaat uit 3 delen, links klaslokalen, (ongeveer) in het midden de bekoepelde toren met trappenhuis en rechts nog wat lokalen met uiterst rechtsboven de kapel

Ik las dat dit het eerste kleinseminarie voor jongens vanaf 11 jaar was waar jongens intern een middelbare schoolopleiding volgden met het doel om priester te worden.

Begin 1945 diende de dienstwoning (keek uit op de startbaan) tijdelijk als onderkomen voor het vliegend RAF personeel (N1818 Squadron N0 124 Wing ) dat op Vliegveld Rijpelberg (met geallieerde codenaam B.86 Helmond was gestationeerd.



Tweede Wereldoorlog Vliegveld Rijpelberg (ten oosten van Helmond)  was aangelegd tussen okt en dec. 1944 en  is in gebruik geweest van 9 januari 1945 tot 14 juli 1945.


Tweede Wereldoorlog vliegveld geprojecteerd op kaart Helmond


Het kleinseminarie sloot in 1969 haar deuren toen het aantal roepingen drastisch terugliep; het werd een streekschool.
In 1992 werd het een asielzoekerscentrum.
Ik las dat het gebouw voor ruim 1,3 miljoen aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) verkocht werd. Het bood plaats aan zo’n 450 personen.


In 2008  heeft  woningbouwvereniging”Bergopwaarts” het aangekocht en verbouwd om er jongerenhuisvesting te kunnen realiseren (Bron Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.)

Momenteel biedt het plaats aan jongeren met begeleiding naar zelfstandig wonen. Verder is er crisisopvang voor vrouwen, vrouwen met kinderen, en tienermoeders. Ook is er zelfstandig wonen met begeleiding in appartementen op naam van SMO (=Stichting Maatschappelijke Opvang)

Waardering Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed:

Het voormalig seminarie is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als representatief voorbeeld van de stichting van opleidingsinstituten door katholieke congregaties in het Interbellum en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kloosterinternaten. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de regionale verwerking van expressionistische motieven en als voorbeeld van het werk van G. Deur. Het is gaaf bewaard gebleven.
Het is zeldzaam als voorbeeld van een congregatieklooster van de hand van deze Nijmeegse architect.

Het gebouw heeft een Rijksmonumentenstatus.

 

*) De Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus is een congregatie in de Katholieke Kerk die in 1877 door de Franse priester Leo Dehon te Saint-Quentin werd gesticht..

Een gedachte over “Op de plek van….

  1. Hallo Baars, Ook hier een lange periode van veel veranderingen, maar het hart, het gebouw, blijft bestaan. Jij had het eerder over kapitaal vernietiging, en dat is hier aan een monumentaal gebouw in ieder geval voorbij gegaan. Dat er veranderingen plaats vinden is inherent aan deze tijd, waar veel veranderingen plaatsvinden. Het hoort ook bij deze tijd, waarin de mensheid wordt uitgenodigd verantwoordelijkheid te nemen over eigen leven,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s