Onderzoek en resultaten

Ik ben gek op onderzoeken. Misschien komt dat omdat ik ooit op een onderzoeksbureau heb gewerkt? (Of werkte ik op een onderzoeksbureau omdat ik onderzoeken zo interessant vond?)

Als ik iets lees over (wetenschappelijk) onderzoek, vind ik dat vaak wel interessant. Natuurlijk  zijn die proeven niet altijd representatief (hoeveel mensen deden mee, hoe werden ze geselecteerd etc) en zijn het, in mijn ogen, géén waarheden, maar wél indicaties over hoe mensen met dingen omgaan. Af en toe schrijf ik er een blog over; iets dat ik las en dat me verbaasde!
Ik las kort geleden weer een onderzoek over:

Het wassen van kleding.

Uit een onderzoek in 2020, gedaan in opdracht van Ministerie van Infra­structuur en Waterstaat
(voorheen genaamd Infrastructuur en Milieu)
kwam naar voren dat Nederlanders (1076 ondervraagden) gemiddeld 10,9 x per maand hun kleding wassen.

Waarom zoveel?
De kleding was dan meerdere keren gedragen.
Het wordt als “slonzig” ervaren als je meerdere dagen hetzelfde draagt
Kleding wordt, een paar keer gedragen, vies of niet, in de wasmachine gegooid.
Door de onderzoeker werd opgemerkt dat men vroeger, veel vaker dan wassen ( geen wasmachine, alles met de hand) kleding “gelucht” werd; buiten gehangen!
Waren er vlekken in de kleding, dan werden die apart behandeld: in een teiltje met een “vlekkenmiddel”

De meesten onder ons weten inmid­dels ook wel dat vaak wassen slecht is voor het milieu, vanwege het stroom- ­en waterverbruik én omdat er bij elke wasbeurt microplastics vrijkomen.
En we weten óók dat wassen op hoge temperaturen meer energie verbruikt dan een wasprogramma op lage temperaturen

Nu las ik dat polyester bijvoorbeeld, veel meer geur vasthoudt dan wol én ook veel meer microplastics afgeeft. Dus waarom zou je een polyester kledingstuk  even vaak als een wollen vest wassen? (als het niet echt VIES is? maar vies ruikt bv door zweet of rook?)


Tegenwoordig  machinewassen de meesten mensen (vrouwen wassen vaker dan mannen en plattelanders vaker dan stedelingen)  als de wasmand vol is*).

Wat, voor het milieu, beter zou zijn, is dat we dát wassen, dat nodig gewassen MOET worden.
Volgens het artikel dat ik las, wassen we meer omdat we niet VIES gevonden willen worden, dan omdat kleding werkelijk “vies”  is.  (Iets dat “vies” ruikt (zweet) zou ook een paar uurtjes buiten gehangen kunnen worden ipv het in de wasmand te gooien)

Dat zou een heel andere manier van over de was denken zijn.
Géén idee hoe anderen over de wasdoen denken (géén onderwerp waar ik ooit met anderen over praat)
Bijna iedereen heeft een droger (wij dus niet) ik zie, bij ons in de buurt, weinig was buiten hangen, dus hoe vaak men wast???
Zelf ga ik er eens op letten óf kleding wel daadwerkelijk gewassen moet worden vóór ik het in de wasmand gooi. (Zoveel mogelijk op lage temperatuur deed ik al)
Kleding “luchten” heb ik nog nooit gedaan, misschien eens mee beginnen?


*) vlgs onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Een gedachte over “Onderzoek en resultaten

  1. Hoi Baars, Ik geef je antwoord op het door jou bij mij gedane onderzoek : elke dag was ik mijn ondergoed, d.w.z. doe ik het in de wasmand, 1 x per week was ik, hang het op om te drogen ( heb wel een droger , maar ben onmiddellijk gestopt toen mij de kosten en de milieuvervuiling duidelijk werd, schandalig !)en verwerk het in de kasten, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s