Coronabijverschijnselen (3)

Verleden jaar in april schreef ik een laatste blog over Coronabijverschijselen.
Onderwerp: de plastic handschoentjes die overal lagen; een lelijk gezicht en bijzonder slecht voor het milieu!

Nu zijn het geen plastic handschoentjes meer die her en der langs de weg liggen, maar mondkapjes.
Misschien is het een slecht gekozen naam wegwerpmondkapjes; denk men dat ze “gewoon” buiten kunnen worden weggegooid in plaats van thuis in de vuilnisbak?

Op het “kleine” stukje dat ik naar een naburig dorp fietste  (kwartiertje) zag ik er 10 liggen!! Wegwerpmondkapjes worden gemaakt van een kunststof materiaal dat pas na 450 jaar verteerd wordt. 

Nu de Coronamaatregelen wat minder streng geworden zijn, hoeven mondkapjes “alleen nog” verplicht gedragen te worden in het Openbaar Vervoer, in ziekenhuizen (Zorg) én op plekken waar men geen 1,5 meter afstand kan houden (trappenhuizen oa)
Veel minder dan eerder dus.

Mondkapjes in de zorg*)
Een onderzoek vond plaats in Duitsland; daar werken 800.000 mensen in de zorg die elke maand 17 miljoen medische mondkapjes gebruiken. Deze mondkapjes alleen al zorgen voor 850.000 ton aan CO2-uitstoot. (dat staat gelijk aan 370.000 biefstukken)

Een  onderzoek van het University College (Londen) vergeleek de wegwerp- en herbruikbare katoenen mondkapjes met elkaar. Uit die studie bleek dat de voetafdruk van een wegwerp-mondkapje minstens tien keer zo groot is als die van een herbruikbaar katoenen mondkapje. [Toen alle Britten een jaar lang elke dag 1 wegwerpmasker gebruikten, kwam de uitstoot op bijna 1,5 miljoen ton CO2, tegenover 150.000 ton voor wasbare maskers.]

Het gaat bij de CO2 uitstoot niet alléén om het maken van de mondkapjes, een belangrijke factor in de CO2-voetafdruk is  ook het transport van de mondkapjes (bijna alle mondkapjes  worden gemaakt in China)

Herbruikbare mondkapjes dan maar dragen, als het dan toch moet?
Beter, maar ook daarbij uitstoot.


De overheden adviseren de herbruikbare mondkapjes te wassen op 60 graden.
Wassen op 60 graden stoot ( volgens het Britse Dagblad the Guardian)   bijna twee keer zoveel CO2 uit als wassen op 40 graden. Gaat het mondkapje daarna nog in de droger? Dan wordt de uitstoot nog véél hoger.

In de tijd dat we allemaal, als we onder de mensen kwamen, een mondkapje verplicht waren te dragen was het zo dat als iederéén elke dag een single-use mondkapje zou dragen,  er 365 keer zoveel mondkapjes nodig zouden zijn, dan wanneer iedereen een herbruikbaar mondkapje gebruikt.
Die verplicht mondkapjesdraagtijd is hopelijk voorbij, maar toch worden er nog veel mondkapjes geproduceerd, vervoerd, gedragen én in de natuur gegooid

Het traject dat ik gisteren fietste gaat gedeeltelijk langs een busroute, vandaar misschien het hoge aantal wegwerpmondkapjes? We zouden zo langzamerhand toch beter moeten weten dan gebruikte mondkapjes op straat dumpen?
En, de keren dát we ze moeten (willen) dragen zouden we beter een herbruikbaar mondkapje kunnen gebruiken in plaats van een single-use: 10 keer minder uitstoot!!
Als je bovenstaande weet ligt dát voor de hand.

*) In de zorg mogen wegwerpmondkapjes 3 uur gedragen worden!!


2 gedachten over “Coronabijverschijnselen (3)

  1. Hetgeen aantoont, dat het gebruik van mondkapjes dubbel zo zinloos is, wetenschappelijk aangetoond, hoe je er verder ook tegen aankijkt, Johannes

    Like

  2. Er zijn betere herbruikbare mondkapjes, die voorzien van verschillende filters ook bruikbaar zijn als bescherming tegen chemische dampen. De wegwerp mondkapjes bieden weinig bescherming, maar zijn ook moeilijk verantwoord te verwijderen, door andere milieumaatregelen. Overal in Nederland wordt ophalen van vuilnis vervangen door inzamelen van grondstoffen. Tegelijk met introductie van gescheiden ophalen van afval, mag echt vuilnis niet meer in “de vuilnisbak”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s